Trage start ABN Amro in Frankrijk

ABN AMRO heeft een jaar na de aankondiging van de samenwerking met Pinault-Printemps-Redoute (PPR), in Frankrijk nog geen spaarproduct verkocht. De bank zou in het derde kwartaal van vorig jaar beginnen met de verkoop van financiële producten in de winkels van het Frans detailhandelsconcern. De aanval op de Franse spaarmarkt heeft vertraging opgelopen en zal pas op zijn vroegst in mei van dit jaar beginnen.

Dat heeft een woordvoerster van Finaref, de financiële dochter van PPR waarmee de bank samenwerkt, bevestigd. ABN Amro stelt dat het in september reeds heeft aangegeven dat de operatie zou worden verschoven naar dit jaar. De Nederlandse bank maakte de alliantie in januari 2001 officieel bekend. ABN Amro wil via de vestigingen van PPR, waaronder warenhuizen en de bijna zestig boeken/cd-winkels van Fnac voet aan de grond krijgen op de Franse markt. Binnen vijf jaar zou de bank zo'n 500.000 Franse klanten binnenhalen, zo werd er vorig jaar verkondigd. Er zouden in totaal zo'n vijftig kantoren worden geopend in de PPR-winkels.

Inmiddels zijn de ambities van de partners enigszins bijgesteld. Het eerste bankkantoortje, met een paar adviseurs, in een van de PPR-filialen moet nog worden geopend. ,,Het heeft wat langer geduurd voordat we toestemming kregen van de Franse autoriteiten. Pas in december hebben we een fiat gekregen'', zegt de woordvoerster Finaref. ,,Wij willen tegen eind 2003 op 100.000 cliënten zitten.''

ABN Amro heeft intussen een behoorlijke achterstand op concurrent ING. De laatste begon met ING Direct in 2000 met tele- en intenetbankieren in Frankrijk. De bankverzekeraar maakte gisteren bekend inmiddels meer dan 180.000 Franse klanten te hebben. Het beheerd vermogen is er opgelopen tot 3,2 miljard euro.

Aanvankelijk wilden ABN Amro en PPR in het derde kwartaal van vorig jaar al beginnen met de verkoop van `eenvoudige' spaarproducten, waarna dit jaar beleggingsproducten zouden volgen. ,,We beginnen voorlopig eerst met het aanbieden van spaarrekeningen. In mei zal waarschijnlijk het eerste kantoor worden geopend'', zegt de woordvoerster van Finaref.

ABN Amro heeft al eerder een poging ondernomen om toegang te krijgen tot de Franse markt. Een bod van ABN Amro, in 1998 , op de Franse bank CIC werd afgewezen. Volgens ABN Amro bedraagt de Franse markt voor spaargeld zo'n tweeduizend miljard euro per jaar.

    • Philip de Wit