Tabaksproducent raadt roken af

De topman van British American Tobacco (BAT), de op een na grootste sigarettenproducent ter wereld, heeft gezegd dat roken slecht is voor de gezondheid en dat mensen die de tabak links laten liggen ,,beter af'' zijn. President Martin Broughton doet zijn uitspraken vandaag in The Times.

Schadeclaimadvocaten zullen de uitlatingen aangrijpen om de tabaksfabrikant en branchegenoten voor de rechter te slepen namens longkankerpatiënten, aldus het Britse dagblad.

Broughton geeft in het interview antwoord op de vraag welke gezondheidsadviezen hij zijn zoon en dochter zou hebben gegeven als hij ze op jonge leeftijd met een sigaret had betrapt. ,,Ik zou tegen ze hebben gezegd: ik adviseer je niet te roken. Maar als je wilt roken is dat jouw zaak. Het is niet goed voor je. Je bent beter af als je niet rookt.''

Broughton geeft in het interview ook toe dat hij zelf niet rookt om gezondheidsredenen, afgezien van sigaartje zo af en toe na eten. ,,Ik denk dat roken gezondheidsrisico's met zich meebrengt. Ik ben geen roker maar een drinker.'' De anti-tabakslobby heeft verheugd gereageerd op de uitspraken van Broughton.