Schröder stelt bezoek aan Tsjechië uit

Bondskanselier Gerhard Schröder heeft een staatsbezoek aan Tsjechië voor onbepaalde tijd uitgesteld. Het is een reactie op uitlatingen van Tsjechische politici, onder wie premier Zeman, over de zogeheten Sudeten-Duitsers.

De Duitse regering is al enige tijd ontstemd over Tsjechische opmerkingen naar aanleiding van de verdrijving en onteigening van de Sudeten-Duitsers uit toenmalig Tsjechoslowakije, na de Tweede Wereldoorlog.

De Tsjechische minister-president Milos Zeman had de Sudeten-Duitsers in een vraaggesprek als ,,vijfde colonne van Hitler'' omschreven en de verdrijving als een ,,milde straf'' gekwalificeerd. Later zorgde Zeman opnieuw voor irritatie door de regering van Israël aan te bevelen om met de Palestijnen net zo om te gaan als de Tsjechen destijds met de Sudeten-Duitsers. Zeman verdedigde zich later met de mededeling dat hij op dit punt foutief was geciteerd.

Na de eerste opmerkingen van Zeman kreeg minister van Buitenlandse Zaken Fischer opdracht om tijdens gesprekken in Praag de weg te effenen voor een al langer gepland bezoek van Schröder. Vorige week leek Fischer nog in zijn missie geslaagd. Gisteren werd bekend dat het bezoek, voorzien op 22 maart, niet doorgaat. Een nieuwe datum werd niet genoemd, vermoedelijk zal het er dit jaar in verband met verkiezingen in beide landen niet meer van komen.

In Berlijn heette het dat de reis is verschoven met het oog op de verkiezingen in Tsjechië. Schröder wilde voorkomen dat zijn bezoek misbruikt zou worden in de interne politieke strijd over de zogeheten Beneš-decreten. Deze decreten moesten de verdrijving en onteigening van 3 miljoen Sudedeten-Duitsers rechtvaardigen. De president van het Tsjechische parlement, Klaus, wil dat de decreten opgenomen worden in het verdrag dat straks Tsjechië's toetreding tot de Europese Unie regelt.

De Europese Commissie in Brussel maakte gisteren duidelijk dat de decreten onder geen beding onderdeel van de onderhandelingen over de toetreding zullen worden. De Tsjechische onderhandelaar, Pavel Telicka, stelde dat zijn regering dat ook niet van plan is.

In Praag is uiterst behoedzaam gereageerd op het uitstel van Schröders bezoek. ,,Wij geven geen details. Behalve dat tot uitstel is besloten in onderling overleg'', aldus een Tsjechische regeringswoordvoerder. Tsjechische kranten wijten het wegblijven van Schröder ondubbelzinnig aan premier Zeman. Zeman heeft zich niet gerealiseerd hoe zijn uitspraken Schröder thuis in verlegenheid hebben gebracht, schrijft het dagblad Pravo. Lidové noviny stelt: een foto van de bondskanselier op de Tsjechische voorpagina's had Zeman veel stemmen gebracht, maar een foto van Zeman op de Duitse voorpagina's was Schröders politieke dood geweest.