PSV verrast Engelse knokploeg op doorweekte akker

De Engelsen hoopten op een Battle of Britain, het wordt in de kwartfinales van de UEFA Cup een slag om Holland. Geen botsing tussen Leeds United en Glasgow Rangers uit het rivaliserende Schotland, maar een tweestrijd op het continent tussen PSV en Feyenoord. Het is uniek in de historie dat twee Nederlandse clubs elkaar treffen in een Europa-Cuptoernooi.

De minst verwachte ploeg in de nationale krachtmeting is PSV. Na de eerste confrontatie tegen Leeds (0-0), vorige week in Eindhoven, leken de mogelijkheden voor de landskampioen om deze ronde te overleven gering. PSV miste in de thuiswedstrijd de individuele kwaliteiten om afstand te nemen. Ook gisteravond gaf in de rust niemand nog een eurocent voor de kansen van de Brabanders. PSV was minimaal vier keer ontsnapt aan een tegentreffer. Doelman Lodewijks, die in de winterstop te horen kreeg dat hij na vele jaren trouwe dienst moet vertrekken, hield zijn team op de been.

In de tweede helft demonstreerde PSV op de doorweekte akker van Elland Road hoe een Nederlandse ploeg met een teamprestatie de internationale krachtsverschillen kan nivelleren en zelfs in eigen voordeel ombuigen. Volgens goed Engels gebruik had Leeds zichzelf stuk gelopen. Op het soppige veld was zuinig spel het devies. Te veel spelers van het team van manager O'Leary lieten niet de bal het werk doen, maar smeten in lange rushes met hun krachten. PSV zocht onder leiding van spelverdeler Van Bommel met geduldig circulatievoetbal steeds de vrije man.

PSV nam in het laatste half uur voor het eerst op het middenveld het heft in handen en kreeg door goed positiespel steeds meer kansen. Er was ook opvallend veel ruimte plotseling. Het verbaasde trainer Gerets achteraf dat een degelijke ploeg uit de Premier League tenslotte conditie te kort kwam in de slijtageslag.

Tot de slotfase hadden de spitsen Kezman en Vennegoor of Hesselink onvoldoende inbreng gehad. De eerste kans die PSV kreeg was pas in de 34ste minuut: een kopbal van verdediger Ooijer die rakelings naast ging. Later volgde nog een schot van de ijverige Lucius, gisteravond als linkshalf opgesteld. Pas na een uur roerden Kezman en Vennegoor zich voor het Engelse doel van Martyn. Beide PSV'ers waren tot dat moment weinig aanspeelbaar geweest. Mede natuurlijk door de krachtpatsers Matteo en Ferdinand in het centrum van de defensie van Leeds. De loopacties en voorzetten van Rommedahl kregen daardoor geen vervolg.

In de laatste minuut werd het sluwe spel van PSV toch beloond. Een schot van Lucius werd van richting veranderd en belandde op de lat. In de rebound kopte `goudhaantje' Vennegoor de bal over de lijn. De topscorer leek daarna een vuistslag te krijgen van Matteo, maar tv-beelden van achter het doel toonden de onschuld van de Schot aan. Hij had uit teleurstelling met zijn vuist tegen een graspol geslagen. Vennegoor werd op het moment van koppen wél geraakt door een schoen van een tegenstander, waarmee zijn verwoningen zijn te verklaren. Hij had een dicht oog en een forse kneuzing op het jukbeen.

Vennegoor, die lang in het doel bleef liggen na de glorieuze treffer, leek er naderhand niet zo mee te zitten. ,,We weten nu dat we best aardig kunnen voetballen. We hebben onze criticasters een keer van repliek gediend.'' De topscorer van de eredivisie vond dat nu is bewezen dat hij heel goed kan samenspelen met Kezman. ,,Dat hebben we al een aantal keren laten zien. En vanavond zelfs tegen een volwassen ploeg uit de Premier League.''

De acties van aanvoerder Van Bommel werden door het publiek voortdurend begeleid door boegeroep. ,,Het gevolg van stemmingmakerij van de tabloids'', verklaarde de middenvelder die aanvankelijk wat moeite had in zijn spel te komen. Enkele Engelse kranten hadden vorige week gemeld dat hij Leeds niet goed genoeg vindt om voor te voetballen. Terwijl de Limburger zweert dat hij over dit onderwerp nooit met een Engelse verslaggever heeft gesproken.

Gerets roemde achteraf de organisatie van PSV. ,,Die is zeker in de tweede helft nooit beter geweest'', chargeerde de Belg. ,,Vooraf wisten we dat we gegarandeerd problemen zouden krijgen als er een individu het teambelang niet zou dienen.'' De coach, die rond de jaarwisseling volgens acht spelers beter had kunnen vertrekken, blijft met PSV in een bizar seizoen op drie fronten strijden om de prijzen. In twee dagen is door het gelijkspel van Ajax bij Fortuna de landstitel weer enigszins binnen bereik gekomen en behoort een plek bij de laatste vier van het UEFA-Cuptoernooi tot de mogelijkheden. En als de politie de wedstrijd toestaat, kan volgende week woensdag ten koste van Ajax ook een stap worden gezet naar het behalen van de nationale beker. De wonderen zijn de voetbalwereld nog niet uit voor PSV.

Leeds United

0

PSV

1

Ruststand 0-0. Eerste wedstrijd 0-0. 90. Vennegoor of Hesselink 0-1. Schds: Lopez Nieto (Spa). Tsch: 40.000. Gele kaart: Kelly (Leeds United), Bouma (PSV).

    • Erik Oudshoorn