Oorlogstoestand na protesten Madagascar

President Didier Ratsiraka van Madagascar heeft gisteren de oorlogstoestand afgekondigd na zeven weken van stakingen en demonstraties. Hij heeft de macht in de hoofdstad overgedragen aan een militaire gouverneur.

De massale protesten zijn bedoeld om Ratsiraka tot opstappen te dwingen. Het zijn de grootste demonstraties sinds de anti-Ratsiraka betogingen in augustus 1991 waarbij 130 mensen door veiligheidstroepen werden gedood.

Het Afrikaanse eiland ter grootte van Frankrijk heeft twee presidenten sinds Marc Ravalomanana, burgemeester van de hoofdstad Antanananarivo, vorige week door achttien van de hoogste rechters werd beëdigd. Hij heeft met een absolute meerderheid de presidentsverkiezingen van 16 december gewonnen, zegt een onafhankelijk waarnemersconsortium dat ondermeer door Wereldbank en Europese Unie gefinancierd wordt, Maar volgens de officiële uitslag heeft de oppositieleider net de vereiste vijftig procent niet gehaald. De regering heeft daarom een tweede ronde vastgesteld op 24 maart.

Ravalomanana wil aan die ronde niet meedoen omdat hij ervan overtuigd is dat zijn tegenstander toch weer knoeit met de verkiezingen. Nadat hij eerder deze week al een premier had aangewezen, heeft hij vanochtend ook de rest van zijn kabinet bekendgemaakt.

Ratsiraka heeft sinds 1975 als een absolute monarch geregeerd. Massale protestdemonstraties leidden in 1993 tot de eerste vrije verkiezingen op Madagascar die Ratsiaka verloor. Maar door grote verdeeldheid binnen de oppositie kwam hij in 1996 toch weer aan de macht. Hij is zeer ongeliefd bij grote delen van de bevolking, anders dan de vermogende zakenman Ravalomanana die de laatste jaren in de hoofdstad orde op zaken heeft gesteld.