NAVO slaagt er niet in Karadzic te arresteren

De NAVO is er vanochtend opnieuw niet in geslaagd de van oorlogsmisdaden verdachte voormalige Bosnisch-Servische president Radovan Karadzic te arresteren. Gisteren mislukte een poging hem op te pakken eveneens.

Vanochtend sloten soldaten van de NAVO-geleide troepenmacht in Bosnië, SFOR, opnieuw de wegen rond het dorpje Celebici af. ,,Het doel is de arrestatie van Karadzic'', aldus kapitein Morell in de Bosnische hoofdstad Sarajevo. Maar aan het einde van de ochtend verklaarde de NAVO Karadzic niet te hebben aangetroffen. ,,Hij is niet opgepakt, maar SFOR gaat door met zijn pogingen hem te arresteren.''

Een NAVO-woordvoerder in Brussel zei dat de NAVO had geopereerd op basis van informatie van Westerse geheime diensten. Bij de operaties waren volgens ooggetuigen enkele honderden soldaten betrokken. Ze drongen openbare gebouwen en huizen binnen, soms door deuren op te blazen met explosieven. Ze sloten de elektriciteit en de telecommunicatie af en riepen de bevolking op binnen te blijven. Leraren en scholieren werden samengebracht in een lokaal. Er werden ook helikopters ingezet.

Radovan Karadzic is in 1995 aangeklaagd door het Joegoslavië-tribunaal. De voormalige Bosnisch-Servische president wordt verdacht van genocide en oorlogsmisdaden. Hij zou het brein zijn achter de belegering van de Bosnische hoofdstad Sarajevo en de verovering van de moslim-enclave Srebrenica. In Srebrenica werden circa zevenduizend moslims om het leven gebracht.

De poging om Karadzic te arresteren, is de grootste tot nu toe. Er circuleren al langer geruchten over eerdere pogingen, onder andere afgelopen zomer. De operatie begon gisterochtend in Celebici, een dorp in het zuidoosten van Bosnië, op tien kilometer van Montenegro. Karadzic zou zich al enkele jaren in dit bergachtige grensgebied ophouden.

De actie komt op een moment dat de druk toeneemt om Karadzic en zijn generaal Ratko Mladic uit te leveren. Beide mannen weten al enkele jaren uit handen van het tribunaal te blijven. De angst voor slachtoffers onder Westerse commando's zou een van de belangrijkste redenen zijn om Karadzic niet op te pakken. Vooral de Amerikaanse regering zou bang zijn voor bodybags.

De voormalige president heeft, onder andere via zijn vrouw, laten weten zich tot het bittere einde tegen zijn arrestatie te verzetten. Hij heeft zich naar verluidt omringd met ruim honderd zwaar bewapende lijfwachten. De NAVO liet gisteren weten vastbesloten te zijn Karadzic te arresteren. `Het net sluit zich. We laten zien dat de NAVO zal doen wat ze moet doen. Karadzic kan zijn waardigheid behouden door zichzelf aan te geven of we pakken hem op.''

De Bosnisch-Servische regering heeft gezegd dat de actie de samenwerking met het Joegoslavie-tribunaal in gevaar brengt. Premier Ivan Mladic, die volgens eigen zeggen niet op de hoogte was van de actie, zei: ,,Men kan geen samenwerking met het tribunaal verwachten als er geen samenwerking is met ons.'' Maar de internationale gemeenschap heeft eerder duidelijk gemaakt de Bosnisch-Servische autoriteiten niet te vertrouwen. Leden van regering, politie en leger zouden nog steeds loyaal zijn aan hun president-in-oorlogstijd.

    • Yaël Vinckx