Musical Grace is gisteren al stopgezet

De musical Grace is gisteren met onmiddellijke ingang en niet pas op 28 april, gestopt, om de schulden niet nog verder te laten oplopen. Dat heeft de producent, Maaster Theaterproducties, besloten. De show over het leven van Grace Kelly trok zo weinig bezoekers dat de producent, naar eigen zeggen, een schuld van 2,7 miljoen euro heeft.

Een groep leveranciers heeft twee weken geleden het faillissement van de producent aangevraagd. De rechter neemt hierover volgende week vrijdag een beslissing. Volgens de schuldeisers heeft de producent vanaf december geen rekeningen meer betaald. Zij willen eigenaar Bert Maas persoonlijk aansprakelijk stellen.

Bert Maas en zijn bedrijf zijn telefonisch al enige tijd niet bereikbaar, ook niet voor de artiesten. In een interview met de Volkskrant vanochtend zei hij dat hij in het buitenland was geweest ,,om te proberen de musical te verkopen.'' Hij zei dat hij zich vertild heeft aan het project, dat hij veel tegenslag heeft gehad, maar dat niet verwacht persoonlijk bankroet te gaan.

Gistermiddag kregen de werknemers te horen dat ze waren ontslagen en dat de show 's avonds niet doorging. Op aanraden van een advocaat kwamen enkele tientallen spelers, musici en technici toch naar het Grace Theater in Amsterdam-Zuidoost omdat zij vreesden dat de producent ze van werkweigering zou beschuldigen, en niet zou uitbetalen. Onder hen waren hoofdrolspelers Joke de Kruijf, Rob van de Meeberg, Frits Lambrechts, en regisseur Frans Weisz. De spelers troffen het theater gesloten aan, met een nieuw slot op de deur. Sommigen moesten het nieuws van een briefje op de deur vernemen: ,,Excuses voor het ongemak.'' De meeste spelers hebben tot nu toe wel salaris ontvangen. Over het salaris van februari bestaat nog onzekerheid.

Grace, The Musical was de droom van rijke ondernemer Bert Maas, een nieuwkomer in de musicalwereld. Hij liet voor 8 miljoen euro een theater bouwen achter de Amsterdam Arena, en trok de Amerikaanse componist Cy Coleman en cabaretier Seth Gaaikema aan om een musical over het leven van Grace Kelly te maken. Vanaf het begin waren er echter tegenslagen. De regisseur Frans Weisz zou zeer weinig greep op het geheel hebben gehad, en de tekst zou dramatisch te zwak zijn. Het theater, waar plaats is voor 1.200 man, was vaak slechts voor een kwart gevuld. Volgens de spelers hebben ze één avond voor 48 betalende bezoekers gespeeld.