Mat Beursplein 5 ontbeert nieuws

Het Damrak ontbeerde vanmorgen vers bedrijfsnieuws. Beleggers hadden weinig om zich aan vast te klampen. Zelfs Wall Street, waar de beurzen gisteravond lager waren gesloten, kon niet inspireren. De effectenbeurs van New York kende gisteren een vrijwel identiek verloop als de dag er voor. De Amerikaanse beurs openende hoger, als gevolg van meevallend macronieuws, maar moest de dag negatief afsluiten. De Dow-Jonesindex ging met 21,45 punten (0,2 procent) terug, en de Nasdaq-beurs verloor 20,39 punten (1,15 procent).

In Amsterdam trokken beleggers zich weinig aan van het negatieve slot van Wall Street. De AEX-index, graadmeter van 24 hoofdfondsen, koerste in de ochtend voornamelijk in de plus en noteerde rond het middaguur marginaal hoger. Ook de Midkap-index, voor middelgrote fondsen, stond hoger in de ochtend. Tot de negatieve uitschieters hoorden daar Laurus (-0,3 procent), CSM (-0,2 procent), Ordina (-1,28 procent) en Randstad (-1,14 procent).

Andere grote uitschieters op Beursplein 5 waren Versatel en UPC. Die fondsen noteerden respectievelijk 3,7 procent en 7 procent lager. Van der Moolen, dat overgaat naar de AEX-index, ging ruim een procent omhoog.

Vergeleken met de beurzen in Parijs en Frankfurt las Amsterdam er beter bij. De Franse aandelenmarkt had het aanvankelijk moeilijk. De CAC-index stond nog naar verloop van tijd maar 0,2 procent in de min. Vooral gunstige cijfers van supermarktketen Carrefour droegen bij aan het opkrabbelen van de belangrijkste graadmeter van de beurs van Parijs. De kwartaalcijfers van Frankrijks grootste bank, BNP Paribas, toonden weliswaar een nettowinstgroei van tegen de 20 procent maar konden beleggers niet bekoren. Het fonds stond op 1,5 procent verlies.

In Londen opende de handel direct positief. De FTSE behield in de ochtend zijn stijgende lijn en won 0,8 procent. Gisteren leed de index een klein verlies en kwam uit op 5101 punten.

In Tokio eindigde de Nikkei-index vanmorgen 224,17 punten (2,12 procent) hoger op 10.812,00. Vooral de financiële waarden en de aandelen in de bouwsector zaten in de lift. Ook Sony herstelde van eerder koersverlies dat het gevolg was van het inlijven van Aiwa als volledige dochter. Sony stoot het verlieslijdende bedrijf later af in de hoop dat het dan meer waard is geworden.