Kijkcijferkeizer Fortuyn

Een mooie reden om Pim Fortuyn uit te nodigen: hij verdubbelt de kijkcijfers ruim. Naar het gesprek tussen hem en Felix Rottenberg in Slot Rottenberg woensdagnacht keken 450.000 mensen, 17 procent marktaandeel en aanzienlijk hoger dan het gemiddelde van 395.000 voor de persconferentie van de minister-president. Alleen Studio Sport scoorde op die late woensdagnacht hoger. Heel wat mannen moeten hebben getwijfeld tussen nudisme bij Yorin, voetbal en Pim-populisme.

Gewone politici krijgen die aandacht niet in een interviewprogramma. Naar het saaiere, bewonderende gesprek van Rottenberg met minister Netelenbos keken twee weken geleden slechts 205.000 mensen. D66-fractieleider en Anne Frank-specialist Thom de Graaf zou graag met Fortuyn debatteren, want op zijn eentje trekt hij weinig kijkers. Fortuyn verleent hem die gunst niet. Dus reageren de politici collectief op Fortuyn. Naar aanleiding van Fortuyns uitspraak dat mensen die buiten hun werk kanker hebben gekregen niet in de WAO thuishoren werden ze unaniem verontwaardigd. Apart effect. Kijkcijferkeizer Fortuyn geeft een controversiële kik en dan reageren bijna alle politici unaniem boos alsof ze tot één partij behoren, die van het parlement. De oppositie bevindt zich daarbuiten, in de studio.

Zelfs Leefbaar-populist Henk Westbroek moest het drie weken geleden bij Rottenberg met slechts 235.000 kijkers doen. Gisteren kon hij dat ruim inhalen met reünieconcerten van zijn oude band Het Goede Doel op RTL. Helaas, 395.000 kijkers en dat op prime time, maar het stond ook tegenover voetbal. Op het podium zag ik een zee muzikanten en dansers die ooit lid van de band waren geweest. Slechts drie bandleden hadden het al die vijftien jaar volgehouden, Westbroek, medezanger Henk Temming en Sander Heerkens. Er werden vaak bandleden uitgegooid, na onenigheid, achteraf onterecht, zei Westbroek. ,,Drummers kun je steviger aanpakken, want die slaan terug'', zei hij laconiek. Tijdens een tussendoor uitgezonden gesprek was er hevige irritatie tussen Westbroek en Temming. Ik zag Westbroek geïrriteerd weg kijken. ,,Als hij ja zegt, dan zeg ik nee'', zei hij over Temming. Dat belooft wat voor de toekomst van Leefbaar Nederland en misschien ook voor Fortuyns eigen partij. Later, in Nova, zag ik Westbroek in de gemeenteraad een tirade beginnen tegen zijn eigen wethouder van Leefbaar Utrecht. Als gast in Nova zette hij zijn van woede stikkende tirades voort tegen de Haagse PvdA-wethouder Heijnen en tegen de geïnterviewde Utrechtse raadsleden die hadden gezegd dat hij zelden op raadsvergaderingen kwam. Een onaangenaam gezicht bij het voor Nova lage kijkcijfer van 425.000, ook tegenover voetbal.

Leefbaar-partijen geven lucht aan wat institutionele verslaggeving weglaat. Een goed voorbeeld was het item van Netwerk gisteren over de slechte medische zorg voor asielzoekers. Het bestond uit een typisch middenveldgesprek met een vertegenwoordiger van Vluchtelingenwerk. Verder een asielzoekster die een miskraam had gehad, nadat een arts had gezegd dat er niets aan de hand was. De oorzaak van de miskraam werd niet duidelijk. Asielzoekers klaagden dat de tandarts hun pijnlijke kiezen trok in plaats van te saneren.

Wat Netwerk kennelijk niet weet, maar alle kijkers wel, is dat er medische wachtlijsten zijn. In het noorden, waar veel asielzoekerscentra zijn, heerst een huis- en tandartsentekort. Wie naar Heerenveen verhuist moet zijn tandarts in de Randstad aanhouden. Van tandarts wisselen is onmogelijk. Ook vragen mensen asiel aan om zich medisch te laten behandelen, tot orgaandonaties toe. Daarna keren ze terug naar eigen land. Moeten Nederlanders voorgaan? Helse dilemma's, waar de asielopvang gisteren niet over wilde praten. De verslaggever van Netwerk hield het bij beschuldigende vragen aan een Limburgse tandarts, de schurk in witte jas die niet saneerde, maar patiënten van hun pijn af hielp. ,,Wie betaalt anders de sanering?'', vroeg hij. Het wachten is op het volgende perscommuniqué van kandidaat-premier Pim, weer reacties van de Kamerpartij en zo cirkelt dat door.

    • Maarten Huygen