Jeugd en routine bezorgen Feyenoord zege

Aan de hand van zijn onbetwiste leider Pierre van Hooijdonk spoelde Feyenoord gisteravond de frustraties na twee competitienederlagen van zich af door in een hartstochtelijk gevecht Glasgow Rangers uit het UEFA-Cuptoernooi te stoten. Met twee doelpunten uit vrije trappen en een voorzet op Bonaventura Kalou was de 32-jarige spits de architect van een zwaarbevochten 3-2 zege voor het getergde Feyenoord. Maar tijdens het volksfeest in de Kuip werd toch vooral de lof gezongen op het nog maar 18-jarige supertalent Robin van Persie, die zes weken geleden nog anoniem bij de reserves speelde.

Pure poëzie zijn de elegante en onnavolgbare passeerbewegingen van de nieuwe linksbuiten van Feyenoord, die bij voorkeur rugnummer 10 zou dragen. De Rotterdamse aanhang drukte Van Persie liefdevol aan de borst, alsof het eindelijk de opvolger van Coen Moulijn had ontdekt.

Gisteravond had Van Persie in de noodgedwongen als rechtsback opgestelde Vidmar de Nederlander Ricksen was geschorst de ideale tegenstander, maar de schoonheid van zijn acties dwong alom bewondering af. ,,Van Persie is een prachtige speler'', zei Rangers-aanvaller Ronald de Boer, die nog voor rust uitviel met een kuitblessure. ,,Robin kan een sensatie worden'', meende Feyenoord-coach Bert van Marwijk.

Verlegen nam Van Persie de complimenten in ontvangst in de wetenschap dat hij de onschuld van de jeugd wist te koppelen aan het raffinement van de geboren topvoetballer. Duizelig moet de voormalige NAC-verdediger Vidmar de spelersbus van de Rangers zijn ingestapt na de wervelende show van zijn jonge opponent, die met een schot op de paal na alweer een subtiele beweging het derde doelpunt voor Feyenoord inleidde. De opvallende progressie van Van Persie illustreerde tevens de kwaliteit van de jeugdopleiding van Feyenoord die niet onder doet voor de veel geroemde voetbalschool van Ajax. Van Persie is tevens het bewijs dat de ware topper nog altijd op straat wordt gevormd.

Van Persie leerde voetballen op een pleintje in de Rotterdamse wijk Kralingen, waar hij nog bijna dagelijks is te vinden. ,,Met mijn teamgenoot Boutahar en Sparta-aanvaller Boukhari trap ik daar graag tegen een balletje. Op dat pleintje test je nieuwe bewegingen en kun je optimaal genieten van het spel. En van het trainingscomplex Varkenoord naar de Kuip is het maar een kleine stap, de afmetingen van het veld zijn hetzelfde.'' Met die branie vervulde Van Persie ook een hoofdrol tegen Glasgow Rangers. ,,Met een paar leuke acties wierp ik de zenuwen van me af, daarna speelde ik in een roes. Ik ben een creatieve speler, die zich niet moet laten beïnvloeden door de tegenstander. Vidmar trachtte me te intimideren, maar ik liet me niet uit mijn evenwicht brengen.''

Ook die levenslessen werden Van Persie in de Rotterdamse volkswijk bijgebracht. ,,In Kralingen heb ik geleerd te overleven. Wie zich op straat niet kan handhaven, valt af. Daar moet je soms letterlijk vechten voor je leven. Misschien is de onrust bij de club na de nederlaag tegen FC Twente daarom wel langs me heen gegaan. Druk heb ik niet gevoeld. Ik ben al blij met een basisplaats. Een droom komt uit, want anderhalve maand geleden voetbalde ik nog in het tweede elftal tegen mijn oude club Excelsior. Ik heb zelfs nog geen clubkostuum.''

Niet iedereen is gezegend met het talent en de flair van Van Persie. ,,De bewegingen van Van Persie maakte ik niet toen ik achttien jaar was'', zei spits Van Hooijdonk. ,,En zeker niet op mijn 32ste, want dan breek ik mijn benen.'' Een ragfijne techniek etaleerde Van Hooijdonk wel met zijn inmiddels klassieke wapen, dat ook Glasgow Rangers tot wanhoop bracht. Bij een 1-0 achterstand na een treffer van McCann presenteerde Van Hooijdonk zich wederom als de grootmeester van de vrije trap. Scheidsrechter Fandel had niet hoeven fluiten voor het duwtje van Rangers-voorstopper Wilson in de rug van Van Hooijdonk, maar zo stelde de arbiter de topscorer van Feyenoord wel in staat de bal vanaf ruim twintig meter achter Rangers-keeper Klos te mikken: 1-1.

Een minuut voor rust was de paniek in de defensie van Rangers zo groot toen van Hooijdonk in een identieke positie wederom mocht aanleggen, dat libero Amoruso zijn onzekere doelman het zicht ontnam. Van Hooijdonk koos voor dezelfde hoek, rechts van Klos: 2-1. ,,Zo hoog zijn de verwachtingen bij het publiek dat iedereen al om een doelpunt schreeuwt als ik een vrije trap mag nemen'', zei Van Hooijdonk. ,,Soms schoot ik daardoor te geforceerd op doel, zoals tegen Twente. Maar na mijn eerste vrije trap wist ik zeker dat de tweede ook raak zou zijn.''

Van Hooijdonk schitterde ook als verdediger toen Feyenoord na de rode kaart voor Paauwe en een door Rangers benutte strafschop met de rug tegen de muur stond. Met tien tegen tien de Schot McCann kreeg zijn tweede gele kaart – overleefde Feyenoord echter de bloedstollende slotfase, waarin de routine een innig verbond sloot met de jeugd.

Feyenoord

3

Glasgow Rangers

2

Ruststand 2-0. Eerste wedstrijd 1-1. 26. McCann 0-1, 37. Van Hooijdonk 1-1, 44. Van Hooijdonk 2-1, 46. Kalou 3-1, 53. Ferguson 3-2 (strafschop). Schds: Fandel (Dld). Tsch: 45.000. Rode kaart: 53. Paauwe (Feyenoord), 73. McCann (Glasgow Rangers/2x geel). Gele kaart: Emerton (Feyenoord), Vidmar (Glasgow).

    • Robèrt Misset