Hoort toe

Het is voor ondernemers die de publiciteit schuwen een mooie vluchthaven: kranten voor de gereformeerde gezindte. Als je dan van de wet de aandeelhouder via een landelijk medium ergens van op de hoogte moet stellen, kies dan de meest geruisloze weg.

Computerbedrijf Norted, een afsplitsing van Detron en – hoe toevallig – diens bedrijfsnaam andersom, kent de route ook. Kortgeleden werd het bedrijfje teruggefloten door de rechter in Den Bosch. Norted liet via een advertentie in het Reformatorisch Dagblad – ,,zoals zoveel ondernemingen'' – weten zich niet meer aansprakelijk te stellen voor een deel van zijn schulden. So what?

Maar bij de beursgenoteerde automatiseerder Landis, die Detron twee jaar geleden inlijfde, wordt deze krant blijkbaar niet stukgelezen. Die hadden de informatie over de schulden graag willen vernemen als schuldeiser.

Waar hebben we deze tactiek nog meer gezien? Uiteraard in dezelfde cowboysector: de automatisering. Entrepreneur Jan Kuijten, vooral bekend van de roemruchte HCS-affaire, haalde een soortgelijke truc al tien jaar geleden uit. Kuijten had geen zin in al die lastige aandeelhouders, en voldeed aan de wettelijke plicht door een vergadering uitsluitend aan te kondigen in het Nederlands Dagblad. Volgens de overlevering had hij op zaterdagochtend een klein zaaltje in het Utrechtse Hoog Catharijne gereserveerd. Dat mocht.

Maar Landis liet het er niet bij zitten en sleepte Norted voor de rechter. Die oordeelde: het Reformatorisch Dagblad is geen landelijke krant, het dagblad heeft een beperkte oplage en verspreidingsgebied. Van het Nederlands Dagblad heeft de rechter het nog niet expliciet gezegd. Daar kan de advertentie-afdeling zich warm lopen voor publiciteitsschuwe ondernemers.

    • Jeroen Wester