Hindoes zetten deelstaat India in lichterlaaie

Woedende hindoes hebben gisteren de deelstaat Gujarat in lichterlaaie gezet. De noodtoestand en het samenscholingsverbod hebben niet kunnen voorkomen dat alleen al in Ahmedabad zeventig mensen levend werden verbrand en in omringende steden ten minste zestig. Het ging om wraakacties, waartoe de Wereld Hindoe Raad (VHP) had opgeroepen, na de brandstichting door moslims op woensdagochtend van een trein in Godhra, die hindoe-activisten vervoerde.

Naast brandstichtingen van moskeeën en huizen van moslims, waren er ook plunderingen van winkels, steekpartijen en stenigingen. Volgens de politie kon die niets beginnen tegen de overweldigende menigte die in oranje gewaden, de kleur van het hindoe-extremisme, de straat opging. Later in de middag schoot de politie gericht op de menigte, waarbij vier doden vielen.

Eén verhaal vertelt het helemaal: dat van de 76 jarige moslim Eshan Jafri. Al om 9 uur 's morgens verzamelden zich hindoes buiten het ommuurde terrein met vier bungalows, waaronder die van Jafri. Jafri, een voormalig lid van het nationale parlement, belde de politie, die een jeep met drie agenten stuurde. De menigte buiten het terrein was toen al uitgegroeid tot 500 man. Jafri belde tegen 11 uur 's morgens naar de pers om twee uur lang verslag te doen van wat er buiten zijn huis gebeurde.

Journalisten vroegen aan de politie waarom die niet optrad. Ze deden wat ze konden, was het antwoord, maar ze kregen `tegenstrijdige opdrachten'. De deelstaat Gujarat wordt bestuurd door de hindoe-nationalistische BJP, die nauw verbonden is met de extremistische VHP.

Om 1 uur 's middags zei Jafri door de telefoon dat de menigte was uitgegroeid tot enkele duizenden mensen en dat hij de bescherming van zijn familie in eigen hand zou nemen. Hierna zou Jafri vanuit een raam hebben geschoten.

Dit was voor de menigte juist het het startsein: ze bestormden het terrein en staken alle vier bungalows in brand. Brandweerwagens konden de bungalows pas drie kwartier later bereiken. Intussen waren Jafri en zijn familie omgekomen.

Gisteren voerde premier Vajpayee besprekingen met leiders van verschillende hindoebewegingen, in een poging de Wereld Hindoe Raad er toe te bewegen de gewelddadigheden te stoppen. De VHP is boos op Vajpayee, omdat hij geen toestemming wil geven voor de bouw van een hindoetempel in Ayodhya, op de plaats waar hindoe-fanatici tien jaar geleden een moskee verwoestten.

Vajpayee heeft gisteravond zijn defensieminister George Fernandes opgedragen naar Ahmedabad te gaan en het leger in te zetten om de rust te herstellen. Vanochtend is het leger uitgerukt in de stad en lijkt de rust voorlopig hersteld.

    • Anil Ramdas