Getouwtrek om pretpark

Het Franse Grévin & Compagnie verhuurt en exploiteert via een dochter Avonturenpark Hellendoorn. Omdat die dochter niet aan de hypothecaire verplichtingen wil voldoen aan de Rabobank, gaf de bank opdracht tot executoriale verkoop. Via een nieuwe dochter wil Grévin alsnog Hellendoorn in handen krijgen. Of Grévin dat lukt hangt af van de rechterlijke uitspraak over de afhandeling van de overnameperikelen, volgende week

Zestig jaar lang een succesvol familiebedrijf. De ex-eigenaar vindt dat het Franse Grévin `zijn' Hellendoornse pretpark als een stiefkind behandelt.

De coniferen in de doolhof van het Avonturenpark Hellendoorn zijn een halve eeuw oud. Geplant na de oorlog en drie meter hoog. Nog altijd is de zoektocht door de doolhof een van de trekpleisters van het park, bij kinderen, maar ook bij volwassenen. ,,Je kunt je niet alleen op jongeren tot twintig jaar richten'', meent oud-directeur Hans van den Berg. ,,Ook pappa en mamma, oma en opa, die er achteraan sjokken, moeten aan hun trekken komen.'' In de pretparkwereld van snelheid en sensatie richt het park zich op vermaak voor de hele familie. Van den Berg: ,,De eerste keer dat je jouw dreumes in een scootertje ziet rijden blijft toch een tranentrekker.''

De Sallandse stiefHeuvelrug biedt familieamusement sinds 1936. Van den Berg senior, zoon van de plaatselijke hotelier, begon in dat jaar op de es van de Hellendoornse berg een restaurant met speeltuin. De uitspanning, in de volksmond `theehuus op 'n barg', voorzag in een regionale behoefte. Ouders dronken een kopje thee op het terras, kinderen vermaakten zich met schommels en wipplanken. Na de oorlog, toen in Nederland het `uitstapjestoerisme' een hoge vlucht nam, begon de groei. Horden schoolklassen, voorzien van melkbussen vol met ranja, brachten middagen door in de doolhof, de sprookjestuin en de botsauto's.

In 1978 stapten de zonen Hans, Ben en Jan in de zaak. De jongere generatie veranderde de naam van `Elf Provinciën' in `Avonturenpark Hellendoorn' en bouwde het park naar Amerikaans inzicht uit. Elk jaar kwam er een nieuwe attractie bij. De monorail, de zeeleeuwenshow, de wildwaterbaan. Voor 30 miljoen euro werd geïnvesteerd. Bezoekersaantallen stegen in de jaren tachtig tot een half miljoen. ,,Ik keek in Amerikaanse parken vooral naar de succesnummers'', zegt Hans van den Berg. ,,Een eenvoudige schipschommel oogt niet spectaculair, maar staat wel gegarandeerd in de top-5 van drukste attracties. Die kocht ik dus.''

De groei werd vertraagd door een belastingclaim (BTW) van 4,5 miljoen euro, maar daarna volgde de tweede sprong voorwaarts. Grote attracties als Black Hole en Tornado schroefden in de jaren negentig het bezoekersaantal op tot 750.000. Het Avonturenpark werd een factor van belang voor het toerisme in de regio. Het park bood aan dertig vaste medewerkers en een paar honderd seizoenarbeiders werk. In 1998 werd het park verkocht aan investeringsmaatschappij Leisureplan, ook eigenaar van Dolfinatrium in Hardewijk.

,,Het was het goede verkoopmoment'', zegt Van den Berg. Op eigen kracht zou het recreatiepark het moeilijk krijgen. ,,Voor iedere discipline, of het nu catering of marketing is, heb je knowhow nodig.'' Leisureplan, destijds ook eigenaar van het Dolfinarium Harderwijk, wilde een synergie tussen beide parken tot stand brengen. Maar de bezoekersaantallen in Hellendoorn liepen terug.

Een wisseling van management en een opknapbeurt van het park wierpen niet de beoogde vruchten af. In 2001, het jaar van de mkz-crisis, werden Dolfinarium en Avonturenpark in een koppelverkoop overgedaan aan een dochter van het Franse Grévin & Compagnie, Harderwijk Hellendoorn Holding (HHH BV). Maar HHH weigerde de hypotheekverplichtingen aan de Rabobank (11,4 miljoen euro) en de gebroeders Van den Berg (2,4 miljoen euro) te voldoen. ,,De Fransen wilden het park eigenlijk helemaal niet'', gelooft Van den Berg. Hij beschuldigt de Franse pretparkgigant ervan doelbewust niets af te lossen van de hypothecaire verplichtingen om zodoende een groot deel van de schuldenlast te kunnen afschudden. De Rabobank, die het park eerst wilde veilen, neemt nu genoegen met een bod van 8,6 miljoen euro van weer een andere dochter van Grévin, Grévin Avonturenpark BV, die daartoe speciaal in februari werd opgericht. De Rabobank noemt het een ,,heel behoorlijk bod'', maar Van den Berg praat over ,,schurkenstreken in cadeauverpakking''. Hij moet, als de Almelose rechtbank instemt met de verkoop, afwachten wat er in onderhandeling met de Rabobank van de vordering van de broers overblijft. ,Ik voel me écht, écht genomen. Dat zoiets maar kan in Nederland.''

    • Martin Steenbeeke