FNV-bond wil periodiek afschaffen

De automatische periodieke loonsverhoging kan uit de CAO. Werknemers kunnen in plaats daarvan een gedeeltelijk variabele beloning krijgen die afhankelijk is van hun functioneren en inzet.

Dat heeft voorzitter Hans de Vries van FNV Bondgenoten gezegd op een `beloningscongres' van werkgeversvereniging AWVN in Bussum. De vakcentrales FNV en CNV laten in een eerste reactie weten positief te staan tegenover het voorstel van De Vries.

De grootste FNV-bond had twee jaar geleden al aangegeven dat de prestatiebeloning geen taboe meer is, maar voor het eerst geeft de bond aan hiervoor de vaste periodiek die werknemers jaarlijks krijgen hiervoor te willen inruilen. ,,Dat kan voor sommige mensen betekenen dat ze in een langzamer tempo hun salaris zien groeien. Maar jongere werknemers die goed presteren, kunnen sneller op een hoger salaris uitkomen'', aldus De Vries. De bond blijft wel tegen vormen van stukloon. ,,Dat leidt tot een opjaagcultuur in het bedrijf en een hoge werkdruk. Werknemers gaan elkaar beconcurreren, wat de sfeer op de werkvloer bederft.''

Voorzitter Doekle Terpstra van vakcentrale CNV is verheugd over het voorstel van De Vries. ,,Het sluit goed aan bij de praktijk. Voor ons hangt er al langer geen heilig aureooltje meer om de periodieken.'' Volgens Terpstra is het loslaten van de periodieken een goede manier om een ,,geobjectiveerde prestatiebeloning in het loongebouw te bouwen''. ,,Met andere, explicietere vormen van prestatiebeloning hebben we slechte ervaringen'', aldus Terpstra.

Vakcentrale FNV, waaronder FNV Bondgenoten valt, noemt het schrappen van vaste periodieken ,,interessant''. Woordvoerder Els Tieman van de FNV: ,,Vooral de gedachte om daar tegenover te stellen om teams in aanmerking te laten komen voor extra beloning spreekt ons aan. De discussie wordt zo verbreed: niet meer individueel afrekenen om het geld, maar in groepsverband en op extra kwaliteit gericht.''

Ook directeur Sybilla Dekker van werkgeversvereniging AWVN reageerde positief op de opstelling van FNV Bondgenoten. Zij betreurt het wel dat de bond nog niet wil praten over stukloon. ,,Maar we zij al een stuk verder'', aldus Dekker.

De vakbonden stellen wel een groot aantal voorwaarden aan het inruilen van prestatiebeloning voor de vaste periodiek. Zo moeten de leden in een bedrijf of in een sector er volledig achter staan. De doelen waarvan de bonussen afhankelijk worden, moet ook helder en haalbaar zijn. Volgens De Vries blijft het principe van equal pay de basis voor de beloning, ofwel ,,gelijk loon voor gelijkwaardig werk''. De Vries sprak zijn voorkeur uit voor prestatiebeloning voor teams of afdelingen.