Eretitel voor vertrekkende Riccardo Chailly

Riccardo Chailly, de chefdirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest die in 2004 vertrekt, krijgt dan de titel `dirigent emeritus'. Het bestuur van het orkest heeft dat na overleg met de musici besloten wegens Chailly's grote verdiensten voor het orkest sinds zijn aantreden in 1988.

Het orkest roemt Chailly's inspirerende leiding, de verbreding van het repertoire, het aan zich binden van het trouwe eigen publiek en het aanboren van nieuw en vooral ook jonger publiek. Ook heeft Chailly met het orkest een groot aantal cd-opnamen gemaakt en nationaal en internationaal grote successen geoogst. Bestuur, directie en leden zeggen hem daarvoor ten zeerste erkentelijk te zijn. Het Concertgebouworkest gaf eerder eretitels aan Bernard Haitink (`eredirigent') en Nikolaus Harnoncourt (`honorair gastdirigent').

Met Chailly is overeengekomen dat hij in de toekomst in principe twee weken per seizoen met het Concertgebouworkest blijft samenwerken. Wanneer dat ingaat is nog niet duidelijk, gezien de veelheid van werkzaamheden die Chailly vanaf 2005 krijgt als Gewandhauskapellmeister en General Musikdirektor in Leipzig.

Riccardo Chailly dirigeert in het komende seizoen in Amsterdam vijftien abonnementsconcerten met vier concertprogramma's.

De Duitse dirigent Christian Thielemann, vaak genoemd als mogelijke opvolger van Chailly, staat in het volgende seizoen voor drie concertprogramma's genoteerd met een breed repertoire: Schreker, Schönberg. Strauss, Debussy. Tsjaikovski, Ruzicka en Flothuis. Haitink dirigeert twee programma's, verder zijn er optredens van Mariss Jansons, Kurt Masur, Nikolaus Harnoncourt, Ed Spanjaard, Paavo Berglund, Markus Stenz, Leonard Slatkin, George Benjamin en David Robertson.