Draaien met je billen tot het goed is

In een zaaltje in Amsterdam-Zuidoost klappen zeventien kinderen in hun handen. Dan stampen ze heel hard met hun voeten en zingen ze: wij zijn Jeritza Kids, wij zijn supercool!

Samen vormen de kinderen een groep die voor de lol danst en zingt. Iedere zaterdag oefenen ze, maar vandaag is extra belangrijk. Volgende week doen The Jeritza Kids namelijk mee aan het open podium van het Plein Theater. Alle kinderen die eens in de schijnwerpers willen staan, mogen daar een act van vijf minuten doen. Jij dus ook. Een goocheltruc of een toneelstukje, maar je kunt er bijvoorbeeld ook muziek maken of een zelfbedacht verhaal vertellen. Alleen playbacken mag niet.

Waarom is een open podium leuk? ,,Omdat je dan kan laten zien wat je hobby is'', zegt Cheyenne Herdigein (7), ,,en het is grappig om te zien wat andere kinderen doen.'' Aurelie Braams (8) kijkt uit naar het optreden omdat ze zich dan mooi mag aankleden. ,,De jongens dragen een spijkerbroek en een wit T-shirt. Wij een oranje topje en een zwarte broek.''

Jeritza Toney, moeder van twee van de kinderen uit de groep, maakt alle liedjes en ze zorgt voor muziek met haar gitaar. Maar de onderwerpen bedenken de kinderen zelf. Zo ontstond een vrolijk en snel nummer over een nieuwe dans (de doelepapadoempa), en een serieus liedje over hoe weinig bomen je in de stad ziet. Het leukst vinden veel kinderen O jee ik gil, want mijn onderbroek zit in mijn bil. Over hoe vervelend het is om met twee tassen over straat te lopen en geen hand meer over te hebben om je onderbroek goed te trekken.

Bij ieder liedje doen de kinderen een ander dansje. Ze springen, draaien met hun billen, knippen met hun vingers en klappen op de maat van de muziek. Net zo lang tot het goed is. Niet alles is even makkelijk. Zo moeten ze een hele tijd op één been staan. ,,Wie valt, moet voor mij koken'', roept Jeritza. Daar moeten sommige kinderen zo hard om lachen dat ze beginnen te wiebelen. Ook is het de bedoeling dat ze de pasjes allemaal precies tegelijkertijd doen. Dat is lastig. Jeritza zegt dat ze een beweging naar links moeten maken, maar niet iedereen weet wat links is, zodat een heleboel kinderen tegen elkaar op botsen. Gelukkig hebben ze nog een week om te oefenen.

Dalorim Wartes (10) is een beetje zenuwachtig voor het optreden: ,,Oefenen doe je zonder publiek, dus dat is gewoon gezellig. Bij het open podium kijkt iedereen naar je.'' Maar hij heeft er wel zin in. ,,Ik wil later acteur en danser worden, zoals Nelly. Eminem vind ik niet leuk, die scheldt zijn moeder uit.'' Ook zijn vriendje Guillano Herdigein (10) weet zeker dat hij later doorgaat met dansen en zingen. ,,Ik word gangster-rapper. Ik moet gewoon beroemd worden. Dan krijg je geld en meer meisjes.''

Bij een langzaam nummer lijkt het even helemaal goed te gaan. Iedereen zingt tegelijk en hupt op het juiste moment van links naar rechts. Maar dan roept een meisje opeens: ,,Nee! We zijn een couplet vergeten.'' Iedereen is stil. Tot Dalorim vraagt: ,,Wat moet je doen als dit gebeurt tijdens het open podium?'' Jeritza: ,,Dan doen we gewoon alsof het zo hoort.'' De groep lacht en gaat weer door.

Ben jij tussen de 6 en 12 jaar en wil je ook meedoen aan `Voor de leeuwen' in het Plein Theater? Bel dan naar 020-6654568 of mail naar jeugd@pleintheater.nl. Omdat het theater niet zo veel stoelen heeft, mag je maar twee mensen als publiek meenemen. Adres: Sajetplein 39, Amsterdam. Aanvang: 14.30 uur.

    • Eveline Stoel