Dagtaak aan Kirch

Het besluit van de huisbankiers van het Duitse mediaconcern van Leo Kirch, om een gezamenlijke coördinator aan te stellen, wekt de indruk dat hun belangen vrijwel identiek zijn. Toch is dat niet zo.

Neem Deutsche Bank, dat meer dan 600 miljoen euro aan het afbrokkelende media-imperium van Kirch heeft geleend. Topman Rolf Breuer heeft geprobeerd Deutsche Bank af te schilderen als de natuurlijke leider van een `Duitse oplossing' voor de problemen van Kirch, gebaseerd op het afstoten van de voornaamste bezittingen van het concern. Een uitverkoop zou Deutsche goed uitkomen: het heeft een voortreffelijke zekerheid voor zijn eigen lening, in de vorm van het goed verkoopbare belang van Kirch in de Duitse uitgever Axel Springer Verlag.

Maar niet alle crediteuren zijn gebaat bij een liquidatie. De 460 miljoen euro die Dresdner bijvoorbeeld aan Kirch heeft geleend, wordt gedekt door een belang van 25 procent in de Spaanse televisiezender Telecinco. Ondanks alle inspanningen van de afgelopen weken is het nog steeds niet gelukt dat belang te verkopen. Bayerische Landesbank loopt een risico van maar liefst 2 miljard euro, ongeveer 1 procent van zijn uitstaande leningen. Dit risico wordt gedekt door aandelen in de Formule 1 en door aandelen van de Kirch-holding in zijn dochters Kirch Media en PayTV. Het is in de huidige omstandigheden onmogelijk de waarde daarvan vast te stellen.

Daarom is het plan van Deutsche door de andere crediteuren op boegeroep onthaald. Zij willen de pogingen van Kirch ondersteunen om er op eigen kracht weer bovenop te komen. Dresdner heeft besloten zijn lening ongedaan te maken door het belang in Telecinco zelf maar te kopen. Samen met HVB maakt Dresdner zich ook op het belang in Axel Springer over te nemen voor 1 miljard euro. Daarmee zou de schuld van Kirch met ongeveer een kwart afnemen en krijgt het concern tijd.

Voor de banken is dit een beter scenario dan het incasseren van verliezen bij een faillissement. Maar veel blijft afhangen van de vraag of mediamagnaat Mudorch in oktober zijn put-optie van 1,6 miljard euro gaat verzilveren.

Onder redactie van Hugo Dixon. Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld

    • Paul Raynes