Carillonhamer uit Munttoren raakt man

In eerste instantie leek het een ongeluk zonder gevolgen. Totdat gisteren bekend werd dat er zaterdag toch iemand was geraakt door de dertig kilo wegende carillonhamer die zaterdag 41 meter naar beneden stortte uit de Amsterdamse Munttoren. De 29-jarige Kerem Sözügüzel hield er `slechts' een gekneusde arm aan over plus angst voor klokkentorens.

Sözügüzel liep zaterdagmiddag tegen zes uur met zijn vrouw langs de Munttoren. Hij hoorde het klokkenspel en werd het volgende moment getroffen door een zwaar voorwerp. Het was de carillonhamer. Hoe die los kon raken, is nog niet bekend. Sözügüzels vrouw deed toevallig net een stap opzij en werd niet geraakt. ,,Ik voelde, zonder te kijken, met mijn rechterhand aan mijn arm. Ik kneep erin, wat pijn deed, maar ik kon mijn vingers nog bewegen en dus wist ik dat hij niet was gebroken'', legt Sözügüzel uit.

Sözügüzel en zijn vrouw beginnen het langzaam te beseffen. ,,Ik kan er nu om lachen, maar we hadden wel dood kunnen zijn'', zegt de assistent-manager van de Yapi Kredi Bank in Amsterdam. ,,Ik kan niet meer onder klokkentorens doorlopen zonder argwanend omhoog te kijken.''

In eerste instantie dacht hij er niet aan om naar het ziekenhuis te gaan. Pas toen een pak ijs op zijn arm niet de gewenste uitwerking had, besloot hij zich te laten onderzoeken. Zijn arm bleek gekneusd en daarmee heeft hij behoorlijk veel geluk gehad, meent hij.

Van de gemeente Amsterdam, beheerder van de Munttoren, heeft Sözügüzel tot nu toe nog niets vernomen. ,,Ik hoop tenminste op een verontschuldiging. Het is niet niets wat er is gebeurd.'' De advocaten van Sözügüzel onderzoeken of hij de gemeente aansprakelijk kan stellen.