Bijziende jager schiet wolf

Goed nieuws over wilde dieren is vaak ook meteen slecht nieuws. Het goede nieuws? Er komen weer wolven voor in het noorden van Oostenrijk. Dat werd afgelopen week werd duidelijk, bij Bad Ischl. Hoe het duidelijk werd? Een jager heeft er een wolf doodgeschoten. Die was net lekker aan het eten van een karkas van een edelhert. De jager zag de wolf aan voor een verwilderde hond. Hij had blijkbaar zijn bril niet op, want het verschil tussen een wolf en een hond zie je zo. En het was nog een stevige wolf ook: een mannetje, van wel 46 kilo. Een beetje herdershond haalt maar net 35 kilo.

Wolven waren al 150 jaar uitgestorven in Oostenrijk. Het lijkt erop dat ze proberen terug te komen. Waar deze wolf vandaan kwam weten onderzoekers nog niet. Hij moet het land zijn binnengekomen vanuit Slovenië, Italië of vanuit de Tsjechische Republiek. Dierenartsen in Wenen gaan nu de dode wolf onderzoeken. In zijn cellen zit erfelijk materiaal, en als je daar goed naar kijkt weet je van welke wolven in andere landen hij familie was.

Haast iedereen denkt nu dat er wel meer wolven zijn in Oostenrijk. In 1996 was er ook al een, dicht bij de Tsjechische grens. Eventjes. Weet je trouwens hoe ze daar achter kwamen? Die wolf werd geschoten door een jager. Die dacht dat het een vos was.

Zo zie je maar weer. Sommige jagers kijken maar slecht naar dieren, voordat ze die schieten. Het is een wonder dat het zo vaak ráák is.

    • Frans van der Helm