Art Rotterdam is gemoedelijk dorp

In de Rotterdam Cruise Terminal zijn alle sectoren van het galeriewezen vertegenwoordigd. Opvallend is de hoge kwaliteit en de aanwezigheid van jonge avantgardistische kunst.

Hoe kun je zoveel mogelijk kunst laten zien op een zo klein mogelijk oppervlak? Galerie Mama, een van de deelnemers aan de kunstbeurs Art Rotterdam, kwam op een lumineus idee. Om de hoge vierkante meterprijzen van de beursvloer te omzeilen, bouwde de galerie op de begane grond van de Rotterdam Cruise Terminal een smalle, hoge toren waarin tientallen foto's, tekeningen en schilderijen boven elkaar zijn opgehangen. Bezoekers kunnen plaatsnemen op een hoogwerker en zich met één druk op de knop van beneden naar boven langs de kunstwerken verplaatsen.

De toren van Mama is behalve een lucratieve zet ook een praktische oplossing voor het ruimtegebrek waar Art Rotterdam mee kampt. Steeds meer Nederlandse galeriehouders verkiezen deze Rotterdamse beurs voor moderne en hedendaagse kunst boven de commerciëlere KunstRAI in Amsterdam. Met 61 galeries is de 3de editie van Art Rotterdam net iets groter dan voorgaande jaren en plaats voor meer deelnemers lijkt er in de voormalige vertrekhal van de Holland Amerika Lijn niet te zijn. En dat is maar goed ook, want juist het kleinschalige karakter maakt Art Rotterdam zo'n prettige beurs om te bezoeken. De hal heeft iets weg van een gemoedelijk dorp, waar iedereen elkaar kent. Terwijl een accordeonist Rotterdamse havenliederen ten gehore brengt, slenter je door de smalle straatjes. En als je even wilt bijkomen van de vele indrukken, strijk je neer op een van de bankjes die uitzicht bieden op de Erasmusbrug en de kolkende Maas.

Net als op de KunstRAI zijn ook op Art Rotterdam alle sectoren van het galeriewezen vertegenwoordigd. Er is glaskunst bij Brutto Gusto, moderne vormgeving bij Galerie Binnen, etnografica bij Groen African Art, fijnschilderkunst bij Galerie Mokum en zilversmeedkunst bij Zilvergalerie de Watertoren. Maar de nadruk ligt in Rotterdam op jonge, avantgardistische kunst. Er zijn werken te zien van hippe fotografen als Celine van Balen, Cornelie Tollens en Desiree Dolron, en ook de videokunst is goed vertegenwoordigd. Dankzij de deelname van vooraanstaande nieuwkomers als Galerie Akinci, Lumen Travo, Ellen de Bruijne Projects, Galerie Flatland en Galerie Diana Stigter is de kwaliteit van het kunstaanbod hoger dan ooit.

In plaats van hun `bestsellers' van stal te halen, durven veel galeries het aan om jong talent te promoten. De Wetering Galerie heeft zijn hele stand gewijd aan de nog onbekende schilder Michiel Hogenboom, terwijl Liesbeth Lips een solopresentatie inrichtte met de poëtische beelden van de jonge Belg Manu Baeyens. Een voordeel is dat het werk van deze kunstenaars nog betaalbaar is: een tekening van de pas aan de Rietveld Academie afgestudeerde Hogenboom koop je al vanaf 365 euro.

Wie toch liever een bekende naam boven zijn bank heeft hangen, moet dieper in de buidel tasten. Bij de Livingstone Gallery zijn schilderijen van de Duitse kunstenaar Günther Förg te koop voor 45.000 euro en Galerie Contempo biedt doeken van de Amerikaan Cole Morgan aan voor 40.000 euro. Een foto van de populaire Duitse kunstenaar Thomas Ruff kost bij kunsthandelaar Willem Baars slechts 2.000 euro, maar dan moet je er wel rekening mee houden dat er nog 99 andere identieke exemplaren van in omloop zijn.

Na een bezoek aan Art Rotterdam heb je het gevoel dat je helemaal op de hoogte bent van de actuele stand van zaken in de beeldende kunst. Er is op deze levendige beurs nog volop ruimte voor experiment. Anders dan op de KunstRAI lijkt verkoopbaarheid niet het belangrijkste criterium van het kunstaanbod te zijn. Videokunstenaar Hans op de Beeck, die bij Galerie Ron Mandos exposeert, heeft rekening gehouden met tegenvallende verkoopresultaten. Wie zijn videoinstallatie wil bekijken moet een euro in de machine gooien. Als zijn werk onverkocht blijft, heeft hij er toch wat aan overgehouden.

Art Rotterdam. T/m 4/3 in Rotterdam Cruise Terminal, Wilhelminakade, Kop van Zuid, Rotterdam. Dag 11-19u. Entree: E10. www.artrotterdam.com

    • Sandra Smallenburg