Amerikaanse economie groeit sterker

De Amerikaanse economie is in het laatste kwartaal van 2001 veel harder gegroeid dan verwacht. De economie groeide met 1,4 procent terwijl een eerdere schatting een toename van slechts 0,2 procent voorzag.

De definitieve groeicijfers werden gisteren bekendgemaakt door het Amerikaanse ministerie van handel. De sterke groei is een opsteker na de krimp van 1,3 procent in het derde kwartaal en is ook hoger dan de 0,8 procent stijging die economen, aldus het Britse persbureau Reuters, hadden verwacht. Na weer een krimp was er officieel sprake geweest van een recessie. Het National Bureau of Economic Research, een private organisatie die andere definities gebruikt, spreekt al sinds maart 2001 van een recessie.

De groei over heel 2001 was 1,2 procent, iets hoger dan de voorspelling van 1,1 procent. Dit cijfer maakt 2001 echter wel het jaar met de zwakste economische groei sinds 1991. Toen was er een krimp van 0,5 procent en verkeerde het land in een recessie.

De opleving in het vierde kwartaal werd veroorzaakt door een stijging van 10 procent van de overheidsuitgaven, de grootste toename sinds het tweede kwartaal van 1978.

Ook de bevolking gaf veel meer geld uit. De consumentenuitgaven stegen met 6 procent in de laatste drie maanden van 2001, de grootste stijging sinds 1998. Consumenten profiteerden onder andere van aantrekkelijke financieringsmogelijkheden voor de aanschaf van nieuwe auto's en kochten meer Amerikaanse producten, zo blijkt uit een daling van de importcijfers. De bestedingen aan duurzame goederen vlogen met 39 procent omhoog. Bedrijven verkochten voor 120 miljard dollar aan goederen in het kwartaal.

Het weer aanvullen van de verkochte goederen zal de groei in het eerste kwartaal ook weer stimuleren. Economen zeiden dat de cijfers aantonen dat de economie zich aan het herstellen is, maar zij waarschuwden ook dat de problemen nog niet helemaal zijn verdwenen. De bestedingen van consumenten, de motor van de economie, kunnen weer afnemen als de werkgelegenheid niet toeneemt.

,,Ik denk dat dit aantoont dat de economie uit de problemen is. Ik verwacht dat de economie in het eerste kwartaal van dit jaar met 2 tot 3 procent zal groeien'', zei L. Wachtel, vice-president bij Prudential Securities tegen het persbureau Reuters. Alhoewel economen het wel met elkaar eens waren dat de kans op een verdere stijging van de economische groei in het eerste kwartaal groot is, maakten enkelen nog kanttekeningen. Zij zeiden dat de de ontwikkeling van de investeringen de komende maanden goed in de gaten moet worden gehouden.

Want dat de economie nog zwak is blijkt uit het feit dat de investeringen in fabrieken en materiaal voor het vierde achtereenvolgende kwartaal daalde. De daling van 13 procent was groter dan verwacht.