Zeven slagen tot een kernoorlog

De Amerikaanse bewaarders van de `Doomsday Clock', het symbolisch alarm voor naderend nucleair onheil, hebben de wijzers van hun klok enkele minuten dichter voor middernacht gezet.

De samenstellers van het Bulletin of the Atomic Scientists, een in 1947 opgericht tijdschrift dat zich inzet voor de vermindering van kernwapens, hebben de wijzers op zeven minuten voor twaalf uur middernacht gezet. De reden, aldus George Lopez, voorzitter van het Bulletin, is het langzame tempo van ontwapening, zorgen over de veiligheid van de opslag van kernwapens en de dreiging van het terrorisme.

Het onheil is sinds het einde van de Koude Oorlog nog nooit zo nabij geweest. Alleen in 1953, nadat de VS een waterstofbom tot ontploffing hadden gebracht, waren nog twee minuten te gaan.

Lopez zei in een verklaring dat de samenstellers van het Bulletin grote zorgen hebben over de manier waarop de internationale gemeenschap, en met name de Amerikaanse regering, heeft gereageerd op de terroristische aanslagen van 11 september. Zij vrezen dat de wereld onvoldoende bewust is van de nucleaire dreiging die van de terroristen uitgaat. Maar de Amerikaanse, met name militaire reactie vinden zij ook onverstandig.