Winstval bij havenbedrijf Vopak door voorziening

De winst van havenconcern Vopak (tankopslag en chemische distributie) is het afgelopen jaar gekelderd. Door een mondiale terugval van de economische bedrijvigheid en een buitengewone last van 129 miljoen euro – bestemd voor reorganisaties, een falend automatiseringssysteem en door problemen bij de Britse dochter Ellis & Everard – kwam de nettowinst van Vopak in 2001 uit op 36 miljoen euro. Een jaar eerder werd nog 160 miljoen euro verdiend door het bedrijf, wereldmarktleider in twee activiteiten: tankopslag en chemische distributie.

De enkele maanden geleden aangetreden nieuwe Amerikaanse bestuursvoorzitter Gary Pruitt durft geen prognose te geven voor dit jaar. Het concern zegt te veel afhankelijk te zijn van het economische klimaat in Noord-Amerika en Europa, dat ondanks alle optimistische prognoses nog weinig tekenen van herstel te zien geeft. Mede daarom heeft Vopak dit jaar besloten af te zien van dividend voor gewone aandeelhouders. Vorig jaar mochten de aandeelhouders nog 65,4 miljoen euro verdelen.

De omzet is vorig jaar gestegen met 36 procent naar 5,64 miljard euro. Bestuursvoorzitter Gary Pruitt noemde vanochtend 2001 in velerlei opzicht ,,een bewogen jaar'' voor Vopak, waar de afgelopen drie jaar twee bestuursleden en drie bestuursvoorzitters verdwenen. Dat had veel te maken met de cultuurverschillen tussen Van Ommeren en Pakhoed, de twee bedrijven die samensmolten tot Vopak.

Vopak zete grootscheeps in op chemische distributie en kwam daarmee tegemoet aan de Pakhoed-wens, maar de medewerkers van het vroegere Van Ommeren hadden liever gezien dat een groter deel van de investeringen naar de tankopslag waren gegaan. Door de investeringen in de chemische distributie moesten ondermeer belangrijke acquisities in de tankopslag in de Verenigde Staten worden uitgesteld.

Maar paradoxaal genoeg floreert de tankopslag (waar contracten vaak worden afgesloten voor tientallen jaren, hetgeen de activiteit minder kwetsbaar maakt voor economische tegenwind) momenteel het best binnen het bedrijf. Vorig jaar deed een buitenlandse investeringsgroep nog een bod op de tankopslag van Vopak.

Maar Vopak is volgens Pruitt van plan door te gaan met twee kernactiviteiten. ,,Er staat een solide bedrijf in de markt waarbij de activiteiten elkaar uitstekend aanvullen. Maar grote synergie-effecten tussen tankopslag en chemische distributie? Nee, die zijn er niet. Daar moet u niet naar zoeken.''

Vopak maakte vanochtend bekend dat het de logistieke activiteiten in Azië verder gaat uitbreiden. Het concern neemt deel in een tankopslagproject in de Chinese havenstad Sjanghai, samen met een lokale partner, op verzoek van bestaande klanten.