Weer Moldavische minister weg, protest bij tv gaat door

in Moldavië is gisteren minister van Binnenlandse Zaken Vasile Draganel afgetreden. Hij is de vierde minister die sinds begin deze maand vertrekt.

Draganel gaf gisteren geen reden voor zijn ontslag en premier Vasile Târlev zei niet te weten waarom de minister is opgestapt. Algemeen wordt het aftreden echter in verband gebracht met kritiek van orthodoxe communisten in het parlement op zijn vermeende gebrek aan doortastendheid ten aanzien van de Moldavische nationalisten, die al sinds 9 januari elke dag in het centrum van de hoofdstad Chisinau demonstreren. Zij verweten hem ,,te zachtaardig'' om te springen met de demonstranten. Eind vorige week eisten ze dat Draganel bewijzen moest vinden dat de demonstranten door Roemenië worden betaald. De minister antwoordde dat zulke bewijzen niet bestaan. De demonstranten eisten intrekking van het decreet over de invoering van het Russisch als verplicht vak. Deze eis is afgelopen weekend ingewilligd, maar betoogd wordt er nog steeds in Chisinau, nu voor de val van de communistische regering en de communistische president Voronin.

Târlev heeft inmiddels een opvolger aangewezen. Deze, Gheorghe Popov, staat bekend als een krachtig voorstander van orde en gezag.

Het aftreden van Draganel – een van de laatste resterende niet-communistische ministers – is een nieuwe slag voor de regering van Târlev, die begin deze maand al de ministers van Economie en Financiën zag vertrekken en die begin deze week zelf de minister van Onderwijs wegstuurde nadat deze de demonstrerende nationalisten zijn verontschuldigingen had aangeboden. Het vertrek van de twee economische ministers had interne onenigheid over hervormingen als achtergrond. De Wereldbank reageerde zeer negatief op het opstappen van de twee.

De journalisten van de staatstelevisie dreigden gisteren voor onbepaalde tijd in staking te gaan als de televisie niet meer aandacht zou besteden aan de dagelijkse demonstraties van nationalisten tegen de regering. Gisteren kregen de journalisten, die eerder al protesteerden tegen de censuur door de uitzendingen te onderbreken en een half uur lang de tekst `Nee tegen de censuur' in beeld te brengen, steun van zevenduizend demonstranten die hij het gebouw van de televisie bijeenkwamen. De directie van de staatstelevisie heeft twee dagen tijd gevraagd om zich te beraden over de eis van de journalisten. Gisteren zeiden televisiejournalisten dat er een lijst van woorden en termen bestaat die ze in de nieuwsuitzendingen niet mogen gebruiken – het woord Roemeens bijvoorbeeld – en dat ze ,,er ziek van zijn alleen maar leugens en halve waarheden te moeten verkondigen''.