WAT DOEN DE KINDEREN

Wonen in een wolkKan je wonen in een boom of in een huis in de wolken? Niet alleen Annie M.G. Schmidt wilde graag in een boom wonen (wel in een eikenboom natuurlijk), maar veel kinderen willen ook wel in een boom wonen of in een wolk, als ze maar een dak boven hun hoofd hebben, blijkt op de expositie Kind en Kunst IV, De hemel een dak in Museum het Valkhof, Nijmegen. Kunstenaars en architecten spraken met kinderen over wonen en geborgenheid en op de expositie hebben kunstenaars geprobeerd al die droomhuizen te maken.

Zo heeft architectenbureau Kol aan de hand van kindertekeningen een houten toren met een koepel ontworpen; via een trap ga je naar boven en liggend in een bed kan je met een verrekijker naar de sterren kijken. Een van de kunstenaars heeft ook naar de verhalen van blinde kinderen geluisterd; hij maakte een donker doolhof, waar je alleen maar kan voelen en ruiken.

Wilma Sommers bouwde een hut van papier-maché, waarin je je kunt verstoppen en waarin bijzondere verzamelingen te zien zijn. Ook kan je met een digitale simulatie door een gestapelde stad lopen en die stad is door kinderen zelf van tijdschriftcollages gemaakt. En droom je toch meer van een kasteel doe dan mee met een sprookjesroute met objecten van kinderen in een audiovisuele presentatie van een droomkasteel.

Kind en Kunst IV, de Hemel een dak vanaf 2 maart t/m 2 juni in Museum Het Valkhof, Kelfkensbos 59, Nijmegen. Open di-vr 10-17u, za en zo 12-17u. toegang kinderen van 4 t/m 16 jaar E3, vanaf 17 jaar E4,50. MJK gratis. Inl 024-3608805.

Graven

Waar vind je fossielen en hoe graaf je ze op? Hoe leg je een collectie aan en hoe prepareer je fossielen? Op de Landelijke Fossielendag op zondag 3 maart van 10-17u in het Leidse Naturalis wordt op deze vragen een antwoord gegeven. Er zijn demonstraties, een informatiemarkt, een boeken- en fossielenbeurs en lezingen. De lezingen duren een half uur en beginnen om 11u met de Proetoidea - de kleurrijkste familie van de trilobieten, 12u Zaadvarens, de dinosauriërs onder de planten, 13u Op reis met de dinosauriërs, 14u (Bijna) alles over Bèr, de nieuwe Mosasaurus, 15u IJstijdfossielen, botten, tanden en kiezen van uitgestorven zoogdieren en 16u over Molluksen (schelpen) in het Noordzeegebied. De hele dag is er ook een kinderprogramma: je kunt fossielen opgraven en determineren, dinomaskers en afgietsels van fossielen maken.

Landelijke Fossielendag op zo 3 maart van 10-17u30/18u in Naturalis, Darwinweg, Leiden. De toegang is gratis. Inl 071-5687600 of www.naturalis.nl

Schoenen ontwerpen

De schoenen van Jan worden ze wel genoemd en ze zijn prachtig, maar Jan Jansen is dan ook een Meester-schoenenontwerper. In het Haags Gemeentemuseum is nu een expositie van zijn ontwerpen en daar zijn de meest fantastische exemplaren te zien. Wil je zelf ook wel eens schoenen ontwerpen doe dan mee met de workshop op zondag 3 maart van 14-16u in het Museumatelier. Eerst ga je samen met een museummedewerker in de Modegalerij een kijkje nemen en daarna kan je in het atelier aan de slag om een te gekke schoen te ontwerpen.

Workshop schoenen ontwerpen voor kinderen vanaf 8 jaar zo 3 maart van 14-16u in het Haags Gemeentemuseum, Stadhouderslaan, Den Haag. Kosten: E6,80 per kind. Inl en res 070-3381185.

Nachtvlinderen

Misschien heb je net als veel andere kinderen de schaatswedstrijden bij de Olympische Spelen gezien en dan ben je de afgelopen drie weken laat naar bed gegaan. Dus als je zaterdag 2 maart naar de Rotterdamse Museumnacht wil, moet je deze week maar wat vroeger naar bed. Alle Rotterdamse musea, galeries en kunstinstellingen zijn tot 02u open en sommige hebben ook een kinderprogramma. De Kinderkunsthal Villa Zebra is tot 24u open en om 20u30 wordt een spelletjestafel van 6 meter lang in gebruik genomen waarop o.a. geschaakt, gedamd en ganzebord gespeeld kan worden. Ook zijn er 9.9.9.games (allerlei bordspelletjes), kinderen kunnen hun ouders rondleiden en denk je dat je ouders koekjes bakken en verven leuk vinden dan kunnen ze ook aan de slag in de keuken en de verfwerf. Om 21u wordt de expositie van kinderkunstenaar Isabelle (11 jaar) geopend, er is muziek en er zijn ook introducties op cursussen die binnenkort starten, o.a. op de cursus striptekenen.

In het Wereldmuseum is Hotel Het Reispaleis gratis open voor kinderen. In twee kamers logeren bijzondere gasten en zij vertellen mooie verhalen. Nog meer spannende verhalen zijn te beluisteren in de Kindergalerij, op zolder en in de kleuterruimte. Voor de wat oudere kinderen (vanaf 12 jaar) en hun ouders worden er (griezel)verhalen verteld uit Brazilië, Indonesië en Zuid-Afrika bij de expositie Schatkamers door Paul Middellijn en zijn vertellers.

De Rotterdamse Museumnacht za 2 maart in Villa Zebra, Museumpark, Rotterdam tot 24u met een spelletjestafel (vanaf 20u30), bordspelletjes (9.9.9.games), muziek, introductie op cursussen en ouders mogen koekjes bakken en verven. Toegang alleen tot Villa Zebra E3,50, Museumnachtpasse-partout E10, met CJP of Rotterdampas E7. De toegang tot het Reispaleis van het Wereldmuseum, Willemskade 25 is t/m 14 jaar gratis. Vanaf 20u30 zijn er verhalen voor kinderen van 4 t/m 8 jaar, 5 t/m 10 jaar en vanaf 10 jaar. Ook zijn er griezelverhalen bij de expositie Schatkamers door Paul Middellijn e.a.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.