VS willen DNA van familie Bin Laden

De Amerikaanse autoriteiten willen door middel van DNA-onderzoek vaststellen of in Afghanistan aangetroffen menselijke resten afkomstig zijn van terroristenleider Osama bin Laden. Volgens regeringsbronnen in Washington zal daarbij gebruik worden gemaakt van DNA-monsters afkomstig van familieleden van Bin Laden.

Amerikaanse militairen hebben op verschillende plaatsten in Afghanistan menselijke resten verzameld waarvan wordt vermoed dat zij toebehoren aan leidinggevende personen van de terreurgroep Al-Qaeda. Met name de slachtoffers van de aanval met een onbemand toestel op 4 februari hebben de aandacht van het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie. Daarbij kwamen drie mensen om het leven onder wie mogelijk Bin Laden zelf, aldus het Pentagon. Afghanen ter plaatsen geloven dat bij die aanval uitsluitend Afghaanse burgers zijn omgekomen.

Om te kunnen bewijzen of Bin Landen daadwerkelijk aanwezig was bij het onder vuur genomen konvooi wil het Pentagon familieleden van de Saoedische terrorist benaderen voor het verkrijgen van DNA. Tim Metz, een woordvoerder van de familie in New York, heeft gezegd niet op de hoogte te zijn van het verzoek. Desondanks acht hij het verkrijgen van DNA-monsters van de Bin Laden familie niet onmogelijk. Verschillende ziekenhuizen zouden dergelijke informatie kunnen verstrekken.

De zeer vermogende Bin Ladens, woonachtig in Saoedi-Arabië, hebben een bedrijvenimperium met vestigingen op verschillende plaatsten in de wereld. De familie zou Osama bin Laden jaren geleden al hebben onterfd.

De berichten over het lot van Bin Laden zijn tegenstrijdig. Afgelopen maand meldde verschillende bronnen dat de terroristenleider in het noorden van Pakistan zou zijn gesignaleerd.