Voorkeur Theater

Klem

Bianca van der Schoot en Suzan Bogaerdt, bekend als tv-presentatrices van Villa Achterwerk (VPRO), spelen in de komische mime-voorstelling Klem twee schoonzwemsters. Gevangen in hun te strakke badpakken en badmutsen proberen de twee toch nog sierlijk en spontaan te lijken. Bijna synchroon verschijnen twee voeten onder de halve deuren van de kleedhokjes. Bijna synchroon vallen twee onderbroeken langs de enkels op de grond. Bijna synchroon en sierlijk laten zij het publiek hun geschoren oksels, schaamstreek en bibberende billen zien. Zij beginnen een merkwaardige droogzwemdans. Bijna synchroon, maar nooit helemaal.

De kibbelende synchroonzwemsters willen opgaan in elkaar, maar ze willen ook zichzelf blijven. De een is een vrolijke kletser die graag het publiek entertaint. De andere is serieus en trekt zich liever terug in haar kleedhokje om zich te concentreren.

De talentrijke Bogaerdt en Van der Schoot kregen voor hun afstudeervoorstelling aan de Mime-opleiding, Yvonne, de Podiumkunsten.nl Prijs (Ton Lutzprijs). De jeugdvoorstelling Maanvirus van Artemis, waarin zij twee heksenkinderen spelen, is genomineerd voor de 1000Watt Prijs.

1 maart Leeuwarden Theater Romein, 2 maart Tilburg L'Avventura, 4 maart Amsterdam Bellevue.

Dreen

In de lunchvoorstelling Dreen van het Amsterdamse Bellevuetheater staan drie roodharige vrouwen in een mintgroen ziekenhuisdecor. Achter het gordijn ligt een man in coma. De aanstaande weduwe (Renée Fokker) wordt belaagd door twee nachtzusters (Marian Mudder en Anke Engels) in geile roze bimbopakjes. Beetje rare kleding voor verpleegsters. Met onbeschoft zuigen en treiteren drijven ze de vrouw in een hoek en wordt het mysterie ontsluierd. Vermakelijke komedie van Paul Groot.

T/m 8 mrt Theater Bellevue, Amsterdam.

De hemel voor Achiel

De Vlaamse regisseur Eric de Volder bewerkte een dagboek tot het toneelstuk De hemel voor Achiel, dat wordt opgevoerd door Het Schiedamse gezelschap Els Inc, in een regie van Arie de Mol. De dagboeken zijn van de duivenmelker Achiel de Baere (1912-1973), een sukkelaar die kampt met ziekte, zenuwen en eenzaamheid. Zijn grote liefde Rachel ziet hem niet staan. Els Inc. brengt Achiel tot leven in een mengeling van documentaire en melodrama: de dagboeken worden voorlezen, verluchtigd met lichtbeelden en afgewisseld met gezongen scènes.

5 en 6 maart Laktheater, Leiden.

En verder

Midzomerstrandkomedie t/m 2 maart Amsterdam Nieuwe de la Mar, 5 maart Nijmegen Stadsschouwburg, 6 maart Cuyk Schouwburg, 7 maart Helmond Gaviolizaal; Wie is bang voor Virginia Woolf 1 maart Dordrecht Schouwburg Kunstmin, 2 maart Wageningen Janushoff Theater, 5 maart Capelle a/d IJssel Isala Theater, 7, 8 maart Eindhoven Stadsschouwburg; Lied in de schemering 1 maart Winterswijk De Storm, 2 maart Beverwijk Kennemer Theater, 5, 6 maart Den Bosch Theater aan de Parade, 7 maart Oss De Lievekamp.