Voorkeur Bioscopen

The Man Who Wasn't There

Onberispelijke stijloefeing van Joel en Ethan Coen – officieus regisseurs, producenten, scenarioschrijvers en editors van al hun werk, ook al verdelen ze de credits officieel onder elkaar – is nog meer dan dat. Het is een nu eens elegante, dan weer platte ironie die deze film over de film noir doordrenkt. De film speelt zich af in het 1949 in een klein stadje in Californië en gaat over de kapper, zijn vrouw, haar minnaar, over afpersing, moord, schuld, over het lot en over het toeval. Maar de Coens halen alle romantiek en passie uit de film noir weg en ze stellen er niets dan zinloosheid voor in de plaats. The Man Who Wasn't There kreeg maar een Oscarnominatie, voor beste cinmatografie. In Cannes won Joel Coen de prijs voor beste regie, ex aequo met David Lynch (Mulholland Drive).

The Man Who Wasn't There. Regie: Joel Coen. Met: Billy Bob Thornton, Frances McDormand, James Gandolfini, Michael Baladucco, Tony Shalhoub, Scarlett Johansson. In 12 bioscopen.

Mulholland Drive

Over de bergkam die Los Angeles in twee delen scheidt loopt een smalle, kronkelende weg: Mulholland Drive. Het is ook de naam die David Lynch bedacht voor een televisieserie, die bij nader inzien een speelfilm werd, over mensen in een schijnwereld. De film draait om twee vrouwen, de archetypische blonde en donkere actrice (Naomi Watts en Laura Elena Harring). De laatste heeft geheugenverlies en samen gaan ze op zoek naar haar geschiedenis en verleden.

Mulholland Drive. Regie: David Lynch. Met: Justin Theroux, Naomi Watts, Laura Elena Harring, Ann Miller, Robert Forster, Dan Hedaya. In: 13 bioscopen.

Ghost World

Ghost World is een film van Terry Zwigoff en gebaseerd op een strip van Daniel Clowes. Clowes wijst de massacultuur af, heeft oog voor bizarre details en oor voor merkwaardige zinnen. Zwigoff verfilmde het zonder al te veel poespas in lange, statische shots, die in de verte vaak nog evenveel te bieden hebben als dichtbij.

Ghost World. Regie: Terry Zwigoff. Met: Thora Birch, Scarlett Johansson, Steve Buscemi, Brad Renfro, Illeana Douglas. Amsterdam: Pathé Tuschinski Arthouse, Kriterion. Groningen: Images. Nijmegen: Lux. Rotterdam: Cinerama. Utrecht: Camera/Studio.

En verder

No Man's Land in meer dan 9 theaters; Apocalypse Now Redux Bergen op Zoom: Cinemactueel. Maastricht: Lumière. Roosendaal: City; La Pianiste Amsterdam: Rialto. Utrecht: 't Hoogt; La Stanza Del Figlio Amsterdam: Pathé Arena. Enschede: Concordia Cinema; Minoes in meer dan 99 theaters; Moulin Rouge in meer dan 12 theaters; Nynke in meer dan 8 theaters; Pauline et Paulette Eindhoven: Plaza Futura. Nijmegen: Lux. Tilburg: Louis. Bergen: CineBergen; Tussenland Den Haag: Haags Filmhuis. Amsterdam: Filmmuseum. Leeuwarden: Filmhuis Leeuwarden. Rotterdam: Lantaren/Venster.