VN: overheid vaker bij hasjhandel betrokken

Volgens de Verenigde Naties neemt de betrokkenheid van de Nederlandse overheid bij de ,,de distributie van cannabis'' toe. Dit blijkt uit een gisteren verschenen rapport over de mondiale drugsbestrijding van de internationale raad voor de controle op drugs (INCB) van de VN.

De raad toont zich `verontrust' over de `breed gerapporteerde plannen' voor de opening van `drive-trough' coffeeshops in Venlo. De gemeente Venlo weet van niets. Volgens een woordvoerder baseert de INCB zich op een artikel in de Telegraaf van vorig jaar. Daarin staat dat de gemeente ,,twee drive-in drugswinkels wil gaan opzetten langs de snelweg om de enorme stroom Duitse drugstoeristen buiten de stad op te kunnen vangen''.

De woordvoerder vermoedt dat de Telegraaf in haar artikel doelt op een plan van de gemeente om coffeeshops buiten de stad te plaatsen, om op die manier de druk op de binnenstad te verminderen. Maar, zegt hij: ,,Dat plan is nog niet gerealiseerd en wordt nog onderzocht.'' De INCB heeft de gemeente niet om bevestiging gevraagd. De woordvoerder vindt het ,,diep triest'' dat een ,,gerespecteerde organisatie met zo'n oordeel komt.''

Volgens een woordvoerder van Buitenlandse Zaken neemt het kabinet de VN-kritiek op het Nederlandse drugsbeleid, en de drive-through coffeeshops in Venlo in het bijzonder, ,,ernstig ter harte''.