`Verkoop elektriciteitsnet aan het Rijk'

De tientallen gemeenten die nog belangen hebben in energiedistributiebedrijven, moeten ook de resterende delen van het landelijk elektriciteitsnet verkopen aan Tennet, de landelijke netbeheerder van het rijk. Daarnaast zouden de vele regionale netwerken gebundeld moeten worden tot drie of vier grote distributeurs. Daarmee worden de netwerken onafhankelijk en blijven ze toegankelijk voor toekomstige concurrenten.

Dit zegt het Tweede-Kamerlid F. Crone (PvdA) vandaag in een gesprek met NRC Handelsblad. ,,Dan krijg je een soort BV Nederland energiedistributieland. De lokale overheden kunnen de netten zelf onder beheer houden, verkopen aan bijvoorbeeld de Bank Nederlandse Gemeenten of leasen aan bedrijven als Nuon of Essent'', zegt Crone aan de vooravond van de parlementaire behandeling van het wetsvoorstel over de privatisering van de energiebedrijven.

De discussie over de netwerken laait op dit moment weer hoog op in de energiesector. Het wetsvoorstel, dat er is gekomen op instigatie van Crone, voorziet in een afsplitsing van de netwerken van de energiebedrijven. Tot woede van de energiebedrijven, die de waarde van hun bedrijf zonder het netwerk fors zien verminderen. Gisteren dreigde het Spaanse Endesa af te zien van de overname van het Utrechtse Remu.

Crone wil desondanks een stap verder gaan door de afgesplitste netwerken te bundelen. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten stelde een dergelijke constructie eerder deze week al voor. Crone wil met zijn voorstel bewerkstelligen dat de netwerken – een monopolie op het verspreiden van stroom – toegankelijk blijven in de geliberaliseerde markt en dat er voldoende wordt geïnvesteerd in de kabels zodat de leveringszekerheid niet in gevaar komt. Het plan om het eigendom van de stroomkabels niet bij de energiebedrijven te laten in een geliberaliseerde markt, maar bij de lokale overheden, werd vorig jaar door Crone voorgesteld en, met steun van VVD en D66, door het parlement aangenomen.

Remu uit Utrecht zou met netwerken en al worden gekocht door Endesa. Maar het Spaanse concern zei gisteren bij de presentatie van de jaarcijfers in Madrid dat de discussie over het eigendom van de netwerken zijn overnameplannen verhindert. Crone vindt dit een drogreden. ,,Endesa kan de productie en handelsactiviteiten van Remu gewoon kopen en een lease nemen op de distributie. Ook in Spanje bestaan dergelijke constructies.''

vraaggesprek: pagina 17

    • Heleen de Graaf