Spanje

Culturele hoofdstad

Salamanca is dit jaar, net als Brugge, culturele hoofdstad van Europa en viert dat met een uitgebreid programma van klassieke en popmuziek, dans, theater, tentoonstellingen en andere culturele evenementen. In de sfeer van de klassieke muziek zijn er onder meer optredens voorzien van beroemdheden als Montserrat Caballé, Josep Carreras, Gustav Leonhardt en Krystian Zimmerman. Een van de trekpleisters op het gebied van de beeldende kunst is een tentoonstelling van Gustave Rodin (1840-1917) die op vrijdag open gaat. In de Sala de Santo Domingo in de historische binnenstad zijn zevenenvijftig bronzen en marmeren beelden van de Franse beeldhouwer te zien, die een beeld geven van zijn ontwikkeling als kunstenaar, Elders in de binnenstad zijn Rodins monumentale sculptuur De burgers van Calais en een beeld van de schrijver Balzac geplaatst. Het laatste beschouwde Rodin zelf als zijn meest geslaagde werk. Ook het museum van de universiteit besteed aandacht aan Rodin in een expositie met tekeningen, foto`s, etsen en enkele sculpturen.

Rodin escultor. In: Sala de exposiciones de Santo Domingo, Salamanca. Van 29 febr t/m 31 maart, ma-vr 12-14u en 17u30-20u30u, za, zo en feestdagen 10-21u. Museo de la Universidad de Salamanca: Los arrepentimientos de Rodin: tekeningen en foto's.

Meninas

Las Meninas (de hofdames), het enorme doek waarop hofschilder Velázquez het gezin met entourage van Philips IV vastlegde, is een van de mooiste schilderijen van het Prado in Madrid en een inspiratiebron voor generaties kunstenaars. Zoals Picasso, die er een reeks schilderijen op baseerde, die in het Picasso-museum in Barcelona hangen. In Madrid is de visie op Velázquez' meesterwerk te zien van achtendertig contemporaine schilders, bekende en onbekende, die allemaal hun eigen stijl en techniek hanteren. Onder hen zijn Manolo Valdés, Eduardo Arroyo, Ouka Lele, Antón Llamazares en Alberto Schommer. Het project wordt gesteund door een organisatie die de positie van vrouwen in de (bedrijfs)wereld wil verbeteren door onder meer leningen te verstrekken.

In Fundación Telefónica, Calle Fuencarral 3, Madrid. T/m 24 maart, di-vr 10-14u en 17-20u, za en zo 10-14u. Tel. 0034 91 522 6645.

En verder Alonso Cano, hofschilder. In Hospital Real, Cuesta del Hospicio, Granada. T/m 19 maart. 0034-58 243060. Tiran(i)a, tentoonstelling over machtsverhoudingen. In CCCB, Barcelona. T/m 28 april. 0034-33064100. Louise Bourgeois, sculpturen. In Galería Soledad Lorenzo, Madrid. T/m 2 maart. 0034 91 308 2887.