Risotto met zeebanket

Verhit de olijfolie in een koekenpan op een matig vuur. Fruit er de knoflook een minuut in tot de geur vrijkomt. Doe er de gepelde garnalen in en bak ze 1 tot 2 minuten per kant tot het vlees stevig aanvoelt. Schep ze met een schuimspaan uit de pan en doe ze in een kom. Zet de pan weer op een matig vuur en bak er de inktvisringen 2 tot 3 minuten in. Schep ze ook met een schuimspaan in de kom met de garnalen. Dek de kom losjes af.

Verhit de boter met de 3 eetlepels olijfolie in een zware pan van circa 2,5 liter inhoud op een matig vuur. Fruit er de sjalotjes onder af en toe omscheppen in 5 minuten gaar in. Schep er de knoflook door en laat een minuut fruiten. Voeg de stukjes tomaat toe en laat alles nog circa 6 minuten op een middelhoog vuur bakken tot u een mooie saus hebt verkregen. Draai het vuur iets lager en schep er de rijst door. Laat het mengsel al roerend zachtjes koken tot de rijst het tomatenvocht opgenomen heeft. Giet er de wijn bij en laat weer al roerend zachtjes koken tot de wijn opgenomen is. Schep er de peterselie door.

Breng intussen de visbouillon aan de kook en houd warm op een laag vuur. Schep één opscheplepel tegelijk in de pan met rijst en laat onder af en toe roeren koken tot het vocht opgenomen is. Ga zo door tot de bouillon op is. Schep er met de laatste lepel bouillon de garnalen, inktvis en mosselen door. Giet er ten slotte het mosselkooknat bij en laat sudderen tot het geabsorbeerd is. De rijst moet nu bijtgaar zijn. Schep de risotto op voorverwarmde borden en garneer met de verse basilicum. Geef er een frisse groene salade bij.

    • Kim Maclean