Resultaat bankdivisie ING fors omlaag

Bankverzekeraar ING heeft vorig jaar last gehad van de dalende aandelenbeurzen en de groeivertraging van de wereldwijde economie. Vooral de bancaire activiteiten van ING stonden daardoor onder druk. De nettowinst van de bankendivisie daalde over 2001 met 40 procent tot 1,4 miljard euro.

Dat heeft ING vanmorgen bekendgemaakt. Het concern kampt vooral met tegenspoed in de Verenigde Staten, zowel bij het bankieren als het verzekeren. De totale winst van het concern, eigenaar van onder meer Nationale Nederlanden en Postbank, nam af met ruim 60 procent tot 4,6 miljard euro. In 2000 realiseerde de financiële instelling nog een nettowinst van 9,5 miljard euro. Die werd toen onder meer gestuwd door verkopen van grote aandelenpakketten van onder meer Fortis, ter financiering van diverse overnames.

De operationele nettowinst (exclusief buitengewone baten en lasten) is in 2001 met 6,1 procent gestegen, tot 4,5 miljard euro. Deze groei werd bovendien positief beïnvloed door een relatief lage belastingdruk en verschillende eenmalige posten binnen het verzekeringsbedrijf. Hoe 2002 zal verlopen, kon ING nog niet aangeven. Het concern geeft vanwege de onzekere economische omstandigheden geen winstprognose af.

De baten van het verzekeringsbedrijf namen toe met 65 procent, mede als gevolg van de overnames van verzekeraars in de VS.

Bij de bankendivisie had vooral het effectenbedrijf het moeilijk. Dat zag vorig jaar zijn provisies afnemen met 43 procent tot 884 miljoen euro. In de Verenigde Staten leed de bancaire poot van ING pijn. Het operationeel resultaat voor belastingen bedroeg in 2000 al 235 miljoen euro negatief, maar vorig jaar is dat verlies verder opgelopen tot 446 miljoen euro, bijna evenveel als de totale baten van het Noord-Amerikaanse bankbedrijf. Met name ING Direct (tele- en internetbankieren) in de Verenigde Staten heeft hoge aanloopkosten en is daar voorlopig nog niet uit de rode cijfers. Beleggers reageerden positief: het fonds steeg vanmorgen met 1,5 procent.