Pre-colombiaanse kunst

Na twee maanden uitstel wegens het huwelijk van kroonprins Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta is vanaf zondag de expositie Mexico. Een goddelijke reis te zien in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. De tentoonstelling is een van de grootste exposities van pre-Colombiaanse Mexicaanse kunst in Europa ooit. De Nieuwe Kerk heeft er ruim 275 stukken voor in bruikleen gekregen uit de belangrijkste musea van Mexico.

Het opmerkelijkste object op de tentoonstelling is het 1,78 meter hoge, 1,17 meter brede en zesduizend kilo zware beeld van het hoofd van een Olmekenkoning. De Olmeken leefden omstreeks 1.200 v. Chr. in het Zuiden van wat nu Mexico is. Op de expositie zijn ook stukken van de Maya's en de Azteken te zien, culturen die na de verovering van de Spanjaarden door Hernán Cortés (1485-1547) goeddeels werden vernietigd. In veel van de getoonde voorwerpen komt grote artistieke verfijning samen met de afbeelding van onaangename taferelen, zoals (rituele) onthoofding, het villen van mensen, kannibalisme en het uitrukken van harten van levende personen.

De voorwerpen zijn niet chronologisch, maar thematisch gegroepeerd, zoals het leven op aarde, de godenwereld en de onderwereld. Naast de reusachtige Olmekenkop behoren enkele jaden maskers uit Teotihuacán, reliëfs uit de Mayatijd en Azteekse godenbeelden tot de voornaamste onderdelen van de expositie.

Mexico. Een goddelijke reis. Van 3 maart tot en met 30 juni in de Nieuwe Kerk, op de Dam in Amsterdam. Open dagelijks van 10-18u, op do tot 22u. Gesloten van 29 april t/m 7 mei. Inl 020-6386909 of www.nieuwekerk.nl