OM NAAR UIT TE KIJKEN

DANS

Deddy Dance Company

De Indonesische Deddy Dance Company mengt in haar werk traditionele Javaanse dansen met andere dansen en de vechtsport pencak silat. Voor de productie Kunthi Pinilih baseert choreograaf Deddy Luthan zich op de 400 jaar oude Bedhaya hofdansen, en op het 19de-eeuwse Langendriya dansdrama. De voorstelling in het Amsterdamse Muziektheater vertelt een episode uit de klassieke epische cyclus Mahabharata: Moeder Kunthi wordt diep getroffen als haar zoons in een oorlog tegenover elkaar komen te staan.

Op 5 en 6 maart in het Muziektheater te Amsterdam. Inl. 020-6255455 of www.gastprogrammering.nl

FILM

Gosford Park

Regisseur Robert Altman maakt graag films met veel personages en ontwikkelingen die dwars door elkaar lopen. Het decor kan de country-muziekindustrie zijn (Nashville), of een bruiloft (A Wedding), Altman past het procedé in Gosford Park met succes toe op een jachtpartij in een Engels landhuis in 1932, waar de zorgvuldige hiërarchie tussen bewoners, gasten en personeel (en het personeel onderling) wordt doorbroken door de komst van twee Amerikaanse gasten. Die begrijpen niets van de regels, en van het dogma dat dubbeltjes nooit kwartjes kunnen worden. De film kreeg zeven Oscarnominaties. O.a. met Helen Mirren, Derek Jacobi, Kristin Scott Thomasen Alan Bates.

MUZIEK

Norma

In de Rotterdamse concertserie `Belcanto! Viva Vivaldi e Bellini!' wordt morgen een concertante uitvoering egeven van Bellini's opera Norma. De Roemeense sopraan Nelly Miricioiu zingt de titelrol. Ze heeft in ons land faam opgebouwd dankzij haar altijd ovationeel toegejuichte optredens tijdens de Matinee op de Vrije Zaterdag in het Amsterdamse Concertgebouw. Norma (1831) is een geliefd werk van de Italiaanse belcanto-componist Bellini en gaat over een Franse druïden-priesteres die in problemen komt als ze haar kuisheidsgelofte negeert en verliefd wordt op de Romeinse hoofdman Pollione.

Norma door het Vlaams Radio Orkest olv Keri-lynn Wilson mmv Nelly Miricioiu, Ian Storey, Majella Cullagh en Enzo Capuano. 1 mrt 20u15 (Inleiding 19u30). De Doelen Rotterdam. Inl 010-2171717

TONEEL

Lenny Bruce

In zijn streven om cabaret en theater samen te brengen, komt regisseur/schrijver Koos Terpstra bij het Noord Nederlands Toneel met Lenny. Dit muzikale toneelstuk gaat over de legendarische Amerikaanse stand-up comedian Lenny Bruce, die eind jaren '50 met zijn controversiële shows bewondering en haat oogstte. Hij stierf in 1966 eenzaam en verbitterd. In de film Lenny (Bob Fosse, 1974) speelde Dustin Hoffman Bruce, in deze toneelversie wordt de held afwisselend gespeeld door de cabaretiers Raoul Heertje en Hans Sibbel. Hun stand-up acts zijn een belangrijk onderdeel van de voorstelling.

`Lenny' t/m 3 maart in de Stadsschouwburg Groningen. Tournee t/m 7 mei. Inl. 050-311 3399 of www.nnt.nl

POP

The Strokes

Een concert van The Strokes bijwonen, verandert je leven, zo blijkt uit diverse recensies in binnen- en buitenlandse bladen. Afgelopen zomer stonden ze nog onopgemerkt op het gratis Metropolis-festival in Rotterdam, het concert vanavond in Paradiso, was direct uitverkocht. De muziek in hun opwindende debuut-cd Is This It? put uit het verleden, met invloeden van Jonathan Richman tot Velvet Underground, maar The Strokes frapperen met hun hartstocht. Ze zijn live te beluisteren bij VPRO Radio 3, Het Lek, vanaf 22u.

The Strokes, Paradiso. 28 februari.