NIPO: 20 zetels Fortuyn

Als er thans verkiezingen zouden zijn, komt de Lijst-Fortuyn met twintig zetels in de Tweede Kamer. Dat zegt het onderzoeksbureau NIPO in zijn gisteren bekendgemaakte peiling. Leefbaar Nederland zou zes zetels halen.

De resultaten van de NIPOenquête wijken sterk af van de jongste peiling van het bureau Interview/NSS, waarin Leefbaar Nederland juist groter zou zijn dan de Lijst-Fortuyn.

Bij NIPO krijgt de PvdA 34 zetels (elf minder dan thans in de Kamer), de VVD 33 (min vijf), D66 zes (min acht), het CDA 25 (min vier), GroenLinks elf (stabiel), SP zeven (plus twee) en ChristenUnie zes (plus één).

De hoge cijfers van de lijst-Fortuyn – die volgens deze cijfers de vierde Kamerfractie in grootte zou worden – zijn temeer opmerkelijk, daar deze alleen nog over een lijsttrekker beschikt. Kandidatenlijst en programma ontbreken.

Fortuyn verklaarde gisteren in het tv-programma 2 Vandaag doende te zijn met de opstelling van een lijst met dertig namen.

De helft van de kandidaten zou al gevonden zijn, maar de lijsttrekker weigerde namen te noemen.