Legeractie in Palestijnse kampen

Tijdens grote Israëlische militaire acties in Palestijnse vluchtelingenkampen bij Nablus en Jenin zijn negen Palestijnen gedood en tientallen gewond. Israël maakt melding van het verlies van een soldaat; twee soldaten werden gewond.

Volgens de Israëlische militaire woordvoerder vonden er vanmorgen nog hevige gevechten plaats in het grote Palestijnse vluchtelingenkamp bij Balata. Israëlische strijdkrachten zijn volgens de woordvoerder het kamp binnengetrokken omdat vandaar uit komende Palestijnse strijders verantwoordelijk zijn voor aanslagen in Israël. Het is de eerste keer sedert het uitbreken van de tweede intifadah, in oktober 2000, dat Israëlische troepen een groot Palestijns vluchtelingenkamp binnentrekken. Het risico van zware Israëlische verliezen werd wegens mogelijke felle Palestijnse tegenstand groot geacht. De reeds geruime tijd geplande aanval op dergelijke kampen vindt plaats tegen de achtergrond van aanhoudende Palestijnse terroristische aanslagen in Israël en hebben onder andere tot doel het zwaar aangeslagen moreel van de Israëlische bevolking op te peppen.

Gedekt door helikopters die eerst de elektriciteitsvoorziening in Balata buiten werking stelden, trokken Israëlische eenheden vannacht het kamp binnen. Er ontwikkelden zich volgens de Israëlische militaire woordvoerder zware gevechten waarbij de Palestijnen explosieve ladingen tot ontploffing brachten. Aangezien het Balata-kamp een grote bevolkingsdichtheid heeft en de straten en stegen er nauw zijn werden volgens Palestijnse bronnen ook tientallen Palestijnse burgers bij de strijd gewond. In Balata werden volgens Israël twee Palestijnen gedood, in Jenin zeven. Volgens het Palestijnse bronnen stierven drie gewonde Palestijnse strijders in Jenin doordat Israël Palestijnse ambulances die hen naar ziekenhuizen vervoerden niet doorliet. Zuhair Manasrah, de gouverneur van Jenin, zei dat ,,het voor de vijand normaal is de Palestijnse menselijkheid te degraderen''.

Gisteren zetten de Palestijnen hun terroristische aanslagen in Israël voort. Nabij Jeruzalem werd een Israëliër door zijn Palestijnse werknemer doodgeschoten. In Haifa werd een gewapende Palestijn door de politie overmand voordat hij zijn vuurwapens kon leegschieten. Een Palestijnse zelfmoordenares blies zich bij een Israëlische controlepost op de weg van Jeruzalem naar Tel-Aviv op. Volgens Israëlische ooggetuigen stapte ze op de soldaten af toen die haar wilden ondervragen omdat ze niet over Israëlische identiteitsbewijzen beschikte. Vlak bij de soldaten bracht zij de om haar lichaam gewikkelde explosieven tot ontploffing. Twee mannen in de auto waarin de Palestijnse zat werden na de ontploffing door Israëlisch vuur zwaar gewond. Het is de tweede keerl dat een Palestijnse als zelfmoordenaar opereert. Een week geleden kondigde de Brigades van de Martelaren van al-Aksa, een gewapende arm van El-Fatah , aan dat zij een uit Palestijnse vrouwen gevormde zelfmoordeenheid hadden opgericht.

    • Salomon Bouman