KLM schrapt vluchten op Antwerpen

Luchtvaartmaatschappij KLM vliegt vanaf deze zomer niet meer tussen Amsterdam en de regionale luchthaven Deurne bij Antwerpen. Passagiers die in bezit zijn van een vliegticket kunnen met de trein.

Luchthaven Deurne en de Antwerpse diamantindustrie zijn ontstemd over de beslissing van KLM. Directeur Peter Meeus van de Hoge Raad voor Diamant (HRD) sprak gisteren voor de Vlaamse televisie van een ,,levensbedreigende situatie''. Wegens veiligheidsproblemen worden sinds vorig jaar geen ruwe en geslepen diamanten meer vervoerd via de Brusselse luchthaven Zaventem, waar enkele keren diamanttransporten werden overvallen. Schiphol is daarom voor de Antwerpse diamantsector van groot belang. ,,Noodgedwongen was Deurne voor ons de `hub' voor Schiphol'', aldus Meeus. In de maanden april, mei en juni wordt het aantal dagelijkse KLM-vluchten naar Antwerpen alvast teruggebracht van vier naar een. Volgens een KLM-woordvoerder past het besluit in het streven om vliegverkeer op korte afstand te vervangen door treinverkeer. Passagiers kunnen de Thalys-trein nemen. ,,De reistijd is korter, het levert een bijdrage aan de vermindering van de milieubelasting en we kunnen de schaarse slots (start- en landingsrechten) gebruiken voor de lange afstandvluchten.'' De kleine Vlaamse Luchtvaartmaatschappij, die al vanaf Antwerpen opereert, heeft zich gemeld om op Amsterdam te vliegen. Volgens een woordvoerder is dat winstgevend.