Kezman en Lucius in basiselftal PSV

Mateja Kezman en Theo Lucius keren terug in het basiselftal van PSV dat zich vanavond ten koste van Leeds United probeert te kwalificeren voor de kwartfinales van het UEFA-Cuptoernooi.

Op Elland Road kiest trainer Gerets voor een aanvallend ingestelde ploeg. ,,We zullen toch een doelpunt moeten maken'', verzuchtte Gerets met het oog op de 0-0-uitslag van de eerste ontmoeting in Eindhoven. ,,Dan kun je moeilijk voornamelijk gaan verdedigen. Daarom wil ik zoveel mogelijk gebruik maken van de snelheid van onze aanvallers Kezman en Rommedahl. Een kant laat ik open, daar komt Lucius wat teruggetrokken te staan. Op de andere vleugel zal Rommedahl meer ruimte krijgen dan in de thuiswedstrijd.''

In deze constellatie worden Kezman en Vennegoor of Hesselink weer aan elkaar gekoppeld. Dat bleek dit seizoen vaak niet goed te functioneren.

Gerets doet toch weer een beroep op Kezman. Na een afwezigheid van de anderhalve maand wegens een blessure was de Joegoslaaf zijn basisplaats kwijtgeraakt. Gerets: ,,Hij heeft zich in die periode als een echte prof gedragen.'' Kezman was echter wel van mening dat hij verdiende terug te keren in het elftal. Hij wees er op dat hij in anderhalf jaar voor PSV 45 doelpunten heeft gemaakt. De voormalige voetballer van Partizan Belgrado speelt het liefst achter de spitsen.

Kezman heeft zijn zinnen gezet op een contract bij een goede club in de Italiaanse Serie A. Maar voorlopig, zo bevestigt manager technisch zaken Frank Arnesen, heeft nog niemand zich gemeld voor de beweeglijke goalgetter. Zijn verbintenis in Eindhoven loopt nog ruim drie jaar door. PSV zal de investering van ongeveer 25 miljoen gulden, die de club anderhalf jaar geleden voor Kezman neerlegde, er dubbel en dwars willen uithalen.

De onzekerheid wie er wel en niet aan het einde van het seizoen vertrekken speelt PSV parten. Naast Kezman hebben ook Hofland en Van Bommel laten doorschemeren PSV te willen verlaten als de kans zich voordoet. PSV zal hier op moeten anticiperen met het aantrekken van versterkingen.

In de huidige situatie betwijfelt Arnesen of een echte kwaliteitsinjectie voor PSV tot de mogelijkheden behoort. Daarvoor liggen salarissen in het buitenland te hoog en is de status van de Nederlandse competitie te laag. PSV zoekt het wat betreft ervaren krachten vooral in spelers van eigen bodem die genoeg hebben van een buitenlands avontuur.