ING kan daling AEX niet stoppen

De koersen op de effectenbeurs in Amsterdam stonden vanmorgen grotendeels in de min. De jaarcijfers van ING werden goed ontvangen, maar konden de dalende trend van de AEX-index niet keren. De beursgraadmeter stond rond het middaguur 1,2 procent lager op 486.87 punten.

ING boekte vorig jaar een operationele winst van 4,25 miljard euro, een stijging van 6 procent. De stijging werd voornamelijk veroorzaakt door de verzekeringsdivisie. Het concern gaf geen winstverwachting af omdat de economische situatie nog te onzeker is. Het aandeel ING stond vanmorgen bijna een procent lager, maar na publicatie van de cijfers stond het al snel op een winst van 1,3 procent op 26,40 euro.

Tankopslagconcern Vopak zag de koers flink dalen nadat het vanmorgen slechte jaarcijfers publiceerde. De nettowinst kelderde van 160,1 miljoen euro naar 35,6 miljoen euro in 2001 en Vopak gaf geen verwachting af voor de winstontwikkeling in het huidige jaar. Daarnaast liet Vopak weten geen dividend uit te keren aan gewone aandeelhouders. Beleggers reageerden negatief en verkochten het aandeel massaal. Vopak, opgenomen in de midkap-index, daalde 3,9 procent naar 20,08 euro. Uitzendbureau Randstad had nog steeds last van de teleurstellende cijfers die het eerder deze week publiceerde en daalde 4,6 procent naar 12,79 eureo.

Ook onder de hoofdfondsen waren veel verliezers. De technologiesector daalde, vooral door de lagere slotkoers van de Amerikaanse beurs Nasdaq. Deze verloor gisteren 0,9 procent en sloot op 1.752 punten. Telecommunicatiebedrijf KPNQwest leverde 5,7 procent in op 3,96 euro. Telecomfonds KPN verloor 3,7 procent tot 5,49 euro en Philips noteerde 2,5 procent lager op 29,24.

Ook de andere Europese beurzen boekten verliezen, vooral door koersdalingen van technologiefondsen als Nokia en Alcatel. De DAX-index in Frankfurt stond 0,4 procent lager. In Parijs en Londen deden de CAC-index en de FTSE het nog iets slechter, met verliezen van respectievelijk 0,8 en 1,3 procent.

De effectenbeurs van Tokio wist ook weer een winst te boeken. De Nikkei-index sloot 0,1 procent hoger op 10.587 punten. Van de andere belangrijke Aziatische beurzen was alleen Singapore positief gestemd. De Strait Times-index ging 0,7 procent omhoog.