`High Noon' en `de As van het Kwaad' 5

Woolsey verwart het laffe, luie, en zelfgenoegzame van de Europeanen ogenschijnlijk met rationeel, kritisch en zelfbewust. En dat is een wezenlijk verschil. Het is `ons' goed recht om niet gedwee en kritiekloos mee te gaan in de obscure buitenlandpolitiek van de regering-Bush.

De VS gaan als `mondiaal politieagent', bij hun kruistocht voor een vrediger wereld, met dezelfde willekeur te werk als een olympisch jurylid bij het kunstschaatsen. Alsof er alleen in Irak, Iran en Noord-Korea massavernietigingswapens worden geproduceerd en alleen in die landen de mensenrechten met voeten worden getreden! Het als absolute waarheid gepresenteerde wereldbeeld van het Pentagon is door de oprichting van een `Bureau voor Strategische Beïnvloeding' bovendien in een heel ander daglicht komen staan.

    • Gian Santegoeds