`High Noon' en `de As van het Kwaad' 4

Enkele Europese landen hebben de Amerikaanse benadering van de terrorismebestrijding simplistisch genoemd. Oud-CIA hoofd James Woolsey windt zich daar over op. De vergelijking die hij vervolgens maakt met de film High Noon laat pas goed zien hoe simplistisch er in de VS gedacht wordt. Bij gebrek aan inzicht over de achtergronden van de gebeurtenissen schrijven de VS hun eigen filmscript of nemen een bestaand scenario en klampen zich daar vervolgens aan vast, als een soort substituut werkelijkheid.

Het resultaat is angstaanjagend. In een film zet je een paar acteurs zwarte hoeden op en je weet wie de slechteriken zijn. In het echt zet Bush Irak, Iran en Noord-Korea de zwarte hoeden op. Dat ze geen bende zijn en niet in de VS rondlopen, wordt bewust genegeerd, om de zaak niet te ingewikkeld te maken. Wat ze met elkaar gemeen hebben is dat ze geen vrienden van de VS zijn, dat is voldoende.

Volgens het scenario moet er dan een shoot-out volgen. Niet met revolvers, maar met massavernietigingswapens.

    • P.M. van Dijk Blitterswijck