`High Noon' en `de As van het Kwaad' 1

Volgens ex-CIA directeur Woolsey bootst het leven de kunst na: Amerika verzet zich tegen de `As van het Kwaad' zoals Gary Cooper in High Noon zijn dorp verdedigt tegen een bende bandieten.

Het is gewoon ongelooflijk dat een Hollywoodsprookje als motivatie van de Bush-doctrine kan worden opgevoerd! Temeer omdat de metafoor feitelijk onjuist is, op minstens twee punten.

Ten eerste verdedigt Gary Cooper zijn stad tegen een bende die hem komt opzoeken. Amerika daarentegen valt anderen aan buiten zijn territorium. En de tegenstanders zijn geen onbekenden. Bin Laden is een product van het westers militair apparaat, evenals Saddam Hussein. Beiden zijn door Amerika van wapens en financiële middelen voorzien. Beiden hebben zich door Amerika's steun een machtsbasis verworven.

Voor mensen die niet in Hollywoodsprookjes geloven, is er ook nog iets anders op de tv. De daklozen die wij door de straten van Amerika zien dwalen, zijn geen producten van Hollywood. De rassenrellen die ons schokken, als gevolg van burgers die door politie in elkaar worden geslagen, zijn geen sprookjes. De executies, zonder vorm van proces, van tegenstanders in de bezette gebieden, uitgevoerd door de `enige democratie in het Midden-Oosten' zijn geen illusie maar een vorm van staatsterreur, financieel en moreel medegefinancierd door de Verenigde Staten.

Wat als het leven niet de kunst, maar het leven elders nabootst? Wat als niet Gary Cooper, maar Rodney King ons iets over Amerika als politieagent vertelt? Als echte agenten, tegen hun eigen landgenoten, in dienst van de wet tot zo'n buitensporig geweld en machtsmisbruik in staat zijn als bij de mishandeling van King, wat kan de wereld dan verwachten van het optreden van Amerika als politieagent buiten zijn eigen territorium? Het niveau van de argumentatie van een ex-directeur van de CIA doet het ergste vermoeden...

    • Cees Jan Mol