Greenspan: tam herstel economie VS

De economische recessie in de Verenigde Staten loopt ten einde, maar het herstel in de loop van dit jaar zal tam zijn. Verwacht wordt een aantrekkende economische groei tot tussen 2,5 procent en 3 procent.

Die boodschap heeft Alan Greenspan, voorzitter van de Amerikaanse centrale banken, gisteravond gegeven tijdens een voordracht voor het Amerikaanse Congres.

Op de financiële markten werd aanvankelijk positief gereageerd op Greenspans inschatting van de economie, maar later op de dag verdween de aanvankelijke koerswinst op de aandelenbeurzen weer. Het Dow-Jonesgemiddelde op de beurs in New York sloot vrijwel onveranderd op 10.127 punten.

Greenspan stelde dat ,,ondanks de verstoring door de terroristische aanval van 11 september, de typische dynamiek van de conjunctuur weer naar boven is gekomen''. Die dynamiek leidt nu tot het aantrekken van de economische activiteit, die volgens Greenspan dichtbij het keerpunt is gekomen. De renteverlagingen die vorig jaar werden doorgevoerd, en het afbouwen van voorraden door het bedrijfsleven in met name het vierde kwartaal, hebben hun bijdrage geleverd aan de verbetering van de uitgangspositie van de Amerikaanse economie.

Greenspan bleef echter voorzichtig over het tempo van het economische herstel. ,,Een aantal invloeden die uniek zijn voor het huidige conjunctuurverloop zal er voor zorgen dat de snelheid van het herstel bescheiden blijft.'' Zo signaleert de centrale bankier een grote terughoudendheid om te besteden bij de 20 procent van Amerikaanse consumenten met de hoogste inkomens, die waarschijnlijk de gevolgen ondervinden van de koersdalingen op de aandelenmarkten.

Greenspan zei er wel op te vertrouwen dat de twijfels die zijn gerezen over de eerlijkheid van bedrijfsgegevens, die na het Enron-schandaal de kop hebben opgestoken, van voorbijgaande aard zijn.

Op de financiële markten werd de gematigde toon van Greenspan over de groei vertaald in de verwachting dat de centrale banken in de VS de rente niet snel zullen verhogen als antwoord op de aantrekkende economie, en dat het renteklimaat dus voorlopig uiterst gunstig blijft. De rente staat, na een reeks verlagingen in 2001, op zijn laagste punt sinds de vroege jaren zestig. Een grote meerderheid van de analisten op Wall Street verwacht volgens het persbureau Reuters geen renteverhoging tot het midden van dit jaar.

De centrale banken in de VS verwachten een economische groei dit jaar van tussen 2,5 procent en 3 procent, een forse verbetering ten opzichte van de 1,1 procent groei in 2001. De jongste cijfers geven een verdeeld beeld. Enerzijds blijft de huizenmarkt krachtig, en trekt de orderpositie van het bedrijfsleven aan. Anderzijds bleek het consumentenvertrouwen een onverwachte daling te hebben vertoond. De eerstvolgende vergadering van de Federal Reserve Board, het Amerikaanse systeem van centrale banken waarvan Greenspan voorzitter is, vindt plaats op 19 maart.