Gelijkspel hockeyers tegen strijdvaardig Spanje

Op de dag dat volgens bondscoach Joost Bellaart ,,het toernooi pas echt begint'' leed de Nederlandse hockeyploeg onmiddellijk het eerste puntenverlies bij het wereldkampioenschap in Maleisië. Na drie zeges op rij (Nieuw-Zeeland, Argentinië en België) leverde de titelverdediger vandaag twee punten in bij het strijdvaardige Spanje: 1-1. Tegen Pakistan (zaterdag) en Duitsland (zondag) mag de ploeg proberen de schade te herstellen.

Gewaarschuwd voor de aanvallende kracht van Spanje was Bellaart gisteren al, toen de vice-wereldkampioen profiteerde van een off-day van topfavoriet Duitsland en met 3-2 zegevierde in het door tropische stortbuien onderbroken duel. Die nederlaag was vooral pijnlijk voor bondscoach Bernhard Peters, die de Zuid-Europeanen vooraf nog had gebrandmerkt als ,,geen gevaar''. De Duitse Teamchef had beter moeten weten: in de negen voorgaande WK's won de regerend Europees kampioen slechts één keer van Spanje.

Zo onhandig als Peters was Bellaart niet. Omstandig prees hij gisteren de voorste linie van de Spanjaarden, met de aalvlugge Pablo Pol Amat (23), veteraan Juan Escarré (32) en balvirtuoos Eduardo Tubau (22). ,,Zeer handig en intelligent'', zo roemde Bellaart de drie temperamentvolle spitsen. Dat bleek vandaag, al wist het drietal geen bressen te slaan in de Nederlandse defensie, waar Erik Jazet hersteld bleek van een diarree-aanval. Met dank aan libero Jeroen Delmee, de aanvoerder die na een ongelukkige start zijn elftal bij de hand nam in de herhaling van de WK-finale van vier jaar geleden in Utrecht. Het resulteerde in een wedstrijd waarin Nederland pas halverwege de tweede helft de controle enigszins verloor, nadat Spanje de defensieve stellingen verliet en op zoek ging naar de gelijkmaker.

Die kwam dan ook, in de 55ste minuut, toen verdediger Jordi Quintana Spanje's derde strafcorner feilloos langs doelman Guus Vogels pushte. Daar tegenover stond slechts één korte hoekslag voor Nederland, dat een tweede tegenstander op zijn weg vond: de Duitse scheidsrechter Richard Wolter. ,,Meneer Wolter houdt vandaag de cirkel schoon'', foeterde Bellaart, die verder het fysieke optreden van de Spanjaarden (48 overtredingen tegenover `slechts' 18) hekelde. ,,Doorhalen op onze spelers, en dan zelf lopen te janken.'' Ook Spanje voelde zich tekort gedaan door Wolter, wiens aanstelling Bellaart sowieso betwistte. ,,Een Duitser die een belangrijke wedstrijd fluit in dezelfde poule als Duitsland. Dat kan helemaal niet!''

Niettemin zocht hij de schuld van het puntenverlies vooral bij zijn eigen ploeg. ,,We krijgen de kansen, maar vergeten het af te maken.'' Met name sterspeler Teun de Nooijer, toch al niet in beste doen in Kuala Lumpur, faalde opzichting toen hij vlak na rust een vrije schietkans kreeg maar de bal naast het doel maaide. ,,Zo'n kans heb ik hem alleen nog maar in de training zien missen'', stelde Bellaart verbitterd vast.

Een voorbeeld had De Nooijer kunnen nemen aan clubgenoot Karel Klaver van Bloemendaal. Nadat de 23-jarige stand-in van Jaap-Derk Buma gisteren al met een achterwaartse tip-in scoorde tegen België, etaleerde hij vandaag opnieuw zijn talenten. Een imposante solo langs vijf weifelende verdedigers besloot spits Klaver in de zeventiende minuut met een harde uithaal, waarop doelman Bernardino Herrera kansloos was.

Spanje en Nederland hebben na vier speelronden beide tien punten, en dat mag wat Spanje betreft een klein wonder heten. Vooral in defensief opzicht heeft de ploeg aan kwaliteit ingeboet na het afscheid van doelman Ramón Jufresa en laatste man Joaquin Malgosa, samen goed voor meer dan vierhonderd interlands.

Spanje ontbrak afgelopen najaar bij de Champions Trophy in Rotterdam, na de teleurstellende negende plaats in Sydney die vloekte met het zilver van Atlanta (1996). Sinds die domper verdween de ploeg van bondscoach Toni Forellat in de anonimiteit. ,,Ze hebben zich verstopt'', mopperde Bellaart gisteren. ,,Ik wilde oefenduels tegen ze spelen, maar daar hebben ze nooit op gereageerd.'' En op cynische toon: ,,Heeft de technische leiding kennelijk liever niet.'' Die weerlegde de verkapte beschuldiging overigens door te wijzen op de door de economische crisis afgelaste oefentrip naar Argentinië, waar beide landen elkaar in december zouden treffen.

Eén Nederlander stapte vandaag met gemengde gevoelens door de catacomben van het sfeerloze Bukit Jalil-stadion: Maurits Hendriks. Ondanks de gouden medaille in Sydney moest hij zestien maanden geleden plaatsmaken voor Bellaart. Daarop trad de oud-doelman in dienst als technisch directeur van de Spaanse hockeybond, met als opdracht Spanje klaar te stomen voor het EK van 2003 in eigen land (Barcelona).

Nadat Jong Spanje afgelopen najaar onder zijn leiding als vijfde eindigde bij het WK voor junioren, neemt Hendriks binnenkort de taken over bij de A-ploeg. Vandaag hoopte hij stilletjes revanche te nemen op zijn ex-werkgever. Het was hem niet gegund. Hendriks: ,,Nederland was vandaag de betere ploeg.'' En over de omstreden scheidsrechter Wolter: ,,Badge afnemen en op het vliegtuig zetten.''

    • Mark Hoogstad