Gekonkel levert troostprijs op

Het Britse drankenconcern Allied Domecq durfde het een jaar geleden niet aan een bod uit te brengen op zijn Canadese branchegenoot Seagram. Toch heeft het een aardige troostprijs in de wacht gesleept. Voor 793 miljoen dollar (917 miljoen euro) heeft Allied het rummerk Malibu Carribean White Rum gekocht van het Britse Diageo, de grootste drankengroep ter wereld. Dat is niet goedkoop, maar analisten hadden verwacht dat het merk ook 1 miljard dollar had kunnen opbrengen. Ook andere bedrijven toonden belangstelling. Diageo moest afstand doen van Malibu om van de Amerikaanse kartelautoriteiten toestemming te krijgen voor de overname van Seagram.

Allied had een goede troef in handen. Diageo liep het risico Seagrams rummerk Captain Morgan te verliezen als Allied er niet met Malibu vandoorging. Dat komt doordat Allied middenin de veiling van Seagram een bondgenootschap sloot met de Puerto-Ricaanse drankenproducent Destileria Serralles, die beweerde Captain Morgan te kunnen kopen op grond van een clausule die bij een overname van Seagram verplicht was.

Allied kocht een optie op het merk van Serralles en probeert die drankenproducent er nu toe te bewegen de door hem aangespannen rechtszaak niet door te zetten. Wat de Portoricanen hiervoor krijgen is onbekend, maar Vivendi - dat Seagram voor 8,1 miljard dollar heeft verkocht aan Diageo en Pernod Ricard - betaalt 75 miljoen dollar aan Diageo om het verlies van Malibu op te vangen. Dat is weinig in vergelijking met de 1,8 miljard dollar die het bedrijf aan Diageo had moeten betalen als het drankenconcern had gewonnen.

Met deze oplossing mogen Diageo en Allied allebei tevreden zijn. De claim van Diageo op Captain Morgan is nu rond. Terwijl Allied ongeveer dertien maal de winst (vóór rente en belastingen) heeft betaald, vergeleken met de twaalf maal de winst die Digeo voor Seagram moest neertellen, krijgt Diageo nu een merk in handen dat sinds 1995 met 10 procent per jaar is gegroeid. Uiteindelijk heeft Allied misschien aangetoond dat je met een beetje gekonkel in een achterkamertje soms verder komt dan met een fooi voor de barman.

Onder redactie van Hugo Dixon. Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld

    • Leslie de Quillacq