GALERIESELECTIE

ART ROTTERDAM

nIn de Rotterdamse Cruise Terminal op de Kop van Zuid is vandaag de kunstbeurs Art Rotterdam van start gegaan. Deze beurs voor moderne en hedendaagse kunst biedt plaats aan 61 vooraanstaande galeries uit binnen- en buitenland en is daarmee veel kleinschaliger dan de Amsterdamse KunstRAI. Tot de hoogtepunten van deze derde editie van Art Rotterdam behoren de foto's van Johan van der Keuken bij Galerie Paul Andriesse, het werk van Michel Francois bij Galerie Lumen Travo en de foto's van Celine van Balen bij Galerie Willem van Zoetendaal. Op zaterdag 2 maart organiseert Art Rotterdam onder de titel Nocturne de eerste Rotterdamse Museumnacht. Tussen 20u en 2u zullen de meeste Rotterdamse galeries, musea en kunstinstellingen voor het publiek geopend zijn. Een afterparty vindt plaats in Calypso.

Art Rotterdam. Rotterdam Cruise Terminal, Wilhelminakade, Rotterdam. 28 febr t/m 4 maart, dag van 11-19u. Inl www.artrotterdam.com.

THEO JANSEN

nSinds 1990 werkt Theo Jansen aan zijn collectie strandbeesten. Deze wandelende geraamtes, gemaakt van elektriciteitsbuizen of houten planken, worden voortbewogen door de wind. In Galerie Akinci toont Jansen, naast een video en enkele computerprints, twee van zijn strandbeesten. De Animaris Rhinoceros is geschapen uit hout van pallets, buizen en scharnieren en kan zich voetje voor voetje verplaatsen. De Animaris Vermiculus bestaat uit elektriciteitsbuizen en krijgt zijn energie uit samengeperste lucht die hij zelf in plastic flessen op zijn rug verzamelt.

Strandbeesten van Theo Jansen. Galerie Akinci, Lijnbaansgracht 317, Amsterdam. T/m 16 maart, di t/m za 13-18u.

KIKI LAMERS

nTien jaar geleden kreeg Kiki Lamers bekendheid met levensgrote, realistisch geschilderde zelfportretten. Vanaf 1995 legde ze zich toe op het schilderen van jonge kinderen. Lamers toont peuters en kleuters in hun ware aard: als verleiders, komieken, aandachttrekkers en als kleine volwassenen. Haar schilderijen zijn gebaseerd op spontane fotografische momenten en worden vaak uitgevoerd in ijle roze en grijze tinten. Op haar tentoonstelling in de Annet Gelink Gallery is te zien hoe Lamers in haar nieuwe werken meer heeft ingezoomd op details als oren of ogen. De strakke penseelstreek heeft plaatsgemaakt voor een lossere, schilderachtige toets en het koele palet is kleurrijker geworden.

Schilderijen van Kiki Lamers. Annet Gelink Gallery, Laurierstraat 187-189, Amsterdam. 2 maart t/m 6 april, di t/m vr 11-18u, za 13-17u.

REMY JUNGERMAN

nHet werk van de Surinaamse kunstenaar Remy Jungerman gaat vaak over een gevoel van ontheemding. Zo zijn op zijn tentoonstelling Territory in Galerie Lumen Travo verschillende plattegronden van Amsterdam te zien die de kunstenaar beplakt heeft met afbeeldingen die naar zijn eigen cultuur verwijzen. Ook maakte Jungerman enkele objecten van kleurrijke communicatiekabels. Hiermee verwijst de kunstenaar naar de steeds verbeterde communicatiemiddelen die volgens hem niet tot inhoudelijke communicatie hebben geleid, noch tussen individuen, noch tussen volkeren.

Territory van Remy Jungerman. Galerie Lumen Travo, Lijnbaansgracht 314, Amsterdam. T/m 20 maart, wo t/m za 13-18u.

S(T)OCK

nVoor de tentoonstelling S(T)OCK werkten 24 studenten visuele communicatie van de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam samen met kunstenaar Joke Robaard aan een archief over archetypische alledaagse kledingstukken. Volgens de deelnemers wordt de ontwikkeling van kledingstukken nauwelijks bestudeerd of beschreven en dat terwijl kleding in hoge mate bepalend is voor de identiteit van de drager. Door ieder een eigen onderwerp onder de loep te nemen, zochten de studenten naar een nieuwe informatietaal voor kledingstukken. S(T)OCK brengt kennis over kleding in kaart door middel van diagrammen, video's, foto's, kaarten en boeken.

S(T)OCK, studenten Rietveld Academie i.s.m. Joke Robaard. Casco, Oudegracht 366, Utrecht. 2 maart t/m 6 april, wo t/m za 13-18u.