Emotie over mkz-crisis nog volop aanwezig

Mkz is in de gemeente Barneveld een open wond. En dus komt deze afkorting van de besmettelijke dierziekte tijdens een politiek debat in Voorthuizen niemand over de lippen. De aanleg van een rondweg en de verhoging van de toeristenbelasting zijn de discussiepunten. ,,De mkz-emotie is er wel'', zegt G. Schotanus, fractievoorzitter van de SGP, in de pauze, ,,maar alleen onderhuids.'' Ook Lijst 6, de politieke groepering uit Kootwijkerbroek, doet er het zwijgen toe. Terwijl de kandidaten van Lijst 6 toch dezelfde mensen zijn die een jaar geleden tijdens de mkz-crisis met harde acties tegen de ruimingen de publiciteit haalden. Lijsttrekker H. van Essen, een pluimveehouder, werd gearresteerd nadat hij uit protest tegen de strafkortingen een hoogwerker voor het gemeentehuis had geparkeerd. Door de mkz-crisis is Van Essen, oud-bestuurslid van de RPF, weer politiek actief geworden. ,,De bestaande politici zitten er alleen maar voor zichzelf'', zegt hij. Lijst 6 wil maar één ding: opkomen voor de belangen van de burgers in Barneveld. De politieke groepering kent geen partijprogramma of partijdiscipline. De eigen wil staat voorop. Van Lijst 6 hoeven gemeente-ambtenaren niet per se wetten uit te voeren. ,,We willen geen verlengstuk van de landelijke of provinciale overheid zijn'', zegt Van Essen. Belangrijkste actiepunt van Lijst 6 is de Reconstructiewet. Aan deze opknapbeurt van het platteland wil de partij niet meewerken. De partij denkt dat deze ten koste gaat van de boeren. ,,Ik verlang van de gemeente op dat gebied dezelfde vindingrijkheid als bij het opheffen van het bordeelverbod'', zegt Van Essen. Tot een openlijke confrontatie met Lijst 6 komt het deze verkiezingsavond niet. Alleen VVD-lijsttrekker G. van den Hengel geeft een plaagstootje door Van Essen te verwijten een illegaal gebouwd kippenhok op zijn bedrijf te hebben. ,,Dat krijg je met al dat gedogen'', antwoordt Van Essen. De VVD loopt sinds de mkz-crisis op eieren, zegt Van den Hengel. ,,We zijn ontzettend hard aangepakt. Ons werd verweten in Barneveld stoere taal uit te slaan maar in de Tweede Kamer anders te stemmen.''

,,Ook wij zaten in een spagaat'', zegt SGP'er Schotanus, ,,maar we legden ons wel neer bij Den Haag. Dat is democratie.'' Over Lijst 6 is hij kort: ,,Dat is drie keer niks.''

    • Martin Steenbeeke