Edisons voor Mathilde Santing en Frank Boeijen

Mathilde Santing en Frank Boeijen kregen gisteravond in de Amsterdamse Heineken Music Hall Edisons als beste zangeres en beste zanger. De gitaarband Johan is gekozen tot beste Nederlandse groep. Anastacia, Robbie Williams en Destiny's Child kregen Edisons als beste buitenlanders. De Australische zangeres Kylie Minogue maakte volgens het publiek in 2001 met Can't get you out of my head de beste single en de Nederlandse groep Kane het beste album (So glad you made it). Zij kregen de meeste stemmen van het publiek. De Edison Stichting deed een extra controle van de stemmen na geruchten dat er zou zijn gefraudeerd. Daar bleek na het onderzoek niets van, aldus de organisatie.

Bij de nieuwkomers kreeg het Friese duo Twarres een Edison, bij de buitenlanders was dat Ryan Adams. Andere Edisons gingen naar Alicia Keys (beste hiphop/r&b), Faithless (dance), de soundtrack van de film Bridget Jones Diary, Moby (dvd) en De Vliegende Panters (kleinkunst). De winnaars van de oeuvreprijzen waren al bekend: Rob de Nijs en Simple Minds. De Gouden en Zilveren Harp van Conamus waren voor De Kast en Belinda Meuldijk en Brainpower, De Kift, Green Lizard en dj Tiësto. Jan Smit kreeg de Exportprijs.