Domo ontslaat VDB na dopingvangst

De Belgische wielerploeg Domo heeft vandaag de van doping verdachte coureur Frank Vandenbroucke op staande voet ontslagen. In de woning van de Belgische wielrenner in Lebbeke werden de verboden middelen EPO, morfine en clenbuterol aangetroffen. Vandenbroucke heeft inmiddels verklaard dat de EPO bestemd was voor zijn hond. De renner zat gisteravond vast, maar is inmiddels vrijgelaten.

De dopingrel rond Vandenbroucke kwam gisteren aan het licht, toen de politie de omstreden arts Bernard Sainz aanhield. In de kofferbak van zijn auto werd amfetamine gevonden. Volgens Sainz, die nu vast zit, was hij op weg naar Vandenbroucke. Daarop besloot het parket van Dendermonde een huiszoeking te doen bij de wielrenner.

De Fransman Sainz, bijgenaamd Dokter Mabuse, is eerder verdacht van dopingpraktijken. Sainz bracht Vandenbroucke in 1999 in diskrediet. Die affaire leidde tot het ontslag van Vandenbroucke bij de ploeg van Cofidis. Na een werkeloze periode met privéproblemen en geestelijke inzinkingen keerde hij vorig jaar terug in het peloton.

De 27-jarige Vandenbroucke gold jarenlang in België als het grootste wielertalent sinds Eddy Merckx. VDB, neef van oud-prof Jean-Luc Vandenbroucke, werd als negentienjarige professional en ontwikkelde zich tot een specialist in eendaagse koersen. Hij won de wereldbekerwedstrijd Luik-Bastenaken-Luik en de semi-klassieker Omloop Het Volk. Hij behaalde ook ritzeges in enkele grote wielerrondes.